Wypróbuj unikalny przepis na danie z bakłażanem!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuWłochy słyną nie tylko z pięknych krajobrazów i zabytków, lecz także z wyśmienitej kuchni. Każdy z regionów posiada odmienny charakter, co znajduje odzwierciedlenie w zwyczajach kulinarnych ich mieszkańców. Jednym z najbardziej znanych zakątków Włoch jest Sycylia, czyli położona na Morzu Śródziemnym wyspa, słynąca z wina Marsala. Sycylijczycy w kuchni wykorzystują przede wszystkim zboża, oliwki, warzywa, przyprawy, zioła, sery i owoce morza. Wśród ich ulubionych smaków znaleźć można danie o nazwie Conpata, przyrządzane z bakłażanów. Pragniesz poczuć się niczym rodowita Sycylijka? Wypróbuj przepis na Conchiglie Rigate z bakłażanem!
Składniki:
- 200 g makaronu (np. Malma Conchiglie Rigate),
- 3 duże pomidory bez skórki,
- 1 bakłażan,
- 1 papryka,
- 1 średnia cebula,
- 0,5 pęczka selera naciowego,
- 4 łyżki oliwy,
- 4 łyżki śmietanki 30%,
- sól i pieprz do smaku,
- pietruszka i parmezan do dekoracji.
Pokrój bakłażana w plastry i smaż na patelni przy użyciu oliwy z oliwek. Gdy się zarumieni, dosól do smaku. Następnie przełóż go na papierowy ręcznik. Pokrój paprykę i cebulę, wrzuć na patelnię i podgrzewaj. Dodaj drobno posiekany seler i pokrojone w kostkę pomidory. Przypraw wedle uznania. Na koniec wlej śmietankę i podgrzewaj, dopóki nie uzyskasz konsystencji sosu.
Do gotowego sosu dodaj makaron i wymieszaj. Wyłóż na talerze, dodaj bakłażan i posyp parmezanem oraz pietruszką.
Znasz inny przepis na danie z bakłażanem? Podziel się nim!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze