Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/sznycle-bez-miesa-cec7603cc38aaf,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Czy wiesz, że po mięso należy sięgać tylko trzy razy w tygodniu. W pozostałe dni mogą je zastąpić: soja, ryby lub warzywa. Skoncentrujmy się teraz na ostatniej opcji. Sznycle warzywne są pyszne i zdrowe. Warto przygotować je na obiad i dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych witamin.
Przygotuj:
- 40 dag mrożonych warzyw (marchewka, kalafior, brukselka, brokułu, fasolka szparagowa)
- 2 jajka
- 2 duże cebule
- 5 dag masła
- 10 dag bułki tartej
- 100 ml oleju do smażenia
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
1. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie, osącz je i rozdrobnij (nożem lub w malakserze).
2. Z cebuli zrób drobną kostkę i zeszklij ją na maśle.
3. Do miski włóż gotowane warzywa, cebulę, jajka i połowę bułki tartej. Wymieszaj masę na sznycle i dopraw ją solą oraz pieprzem.
4. A teraz bardzo miła część przygotowywania sznycli wegetariańskich – formowanie. Wilgotnymi dłońmi zrób spłaszczone kotleciki i obtocz je w pozostałej bułce.
5. Smaż pyszne danie z obu stron na złoty kolor.
6. Potrawa wegetariańska już gotowa. Podawaj z ryżem i surówką. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze