Sałatka warzywna - pyszne danie wegetariańskie
TYNKA • dawno temuSałatka warzywna to świetna potrawa dla wszystkich, którzy nie lubią mięsa lub po prostu nie mają na nie ochoty. To danie wegetariańskie jest naprawdę smaczne i dodatkowo ładnie wygląda, ponieważ układamy składniki warstwami. Wprawdzie nie ma tu mowy o diecie, bo do tej sałatki z ryżem dodajemy majonez, ale może warto czasem sobie odpuścić.
Przygotuj:
- 2 pomidory
- 2 świeże ogórki
- cebulę
- 5 jajek
- 10 dag sera żółtego
- torebkę ryżu
Krok 1
To będzie sałatka z ryżem. Ugotuj go więc tak, by był sypki.
Krok 2
Teraz pora na gotowanie jajek na twardo. Kiedy będą gotowe ostudź je i obierz.
Krok 3
To przecież sałatka warzywna, obierz więc pomidory, ogórki, cebulę i pokrój je w kostkę.
Krok 4
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 5
Wymieszaj sos koperkowo-ziołowy z trzema łyżkami oliwy z oliwek.
Krok 6
Pora by powstała sałatka warstwowa. Układaj w salaterce kolejno: ryż i sos koperkowy, pomidory, cebulę, majonez, ogórki, jajka, majonez, ser żółty. Oczywiście każda warstwę musisz doprawiać solą i pieprzem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze