Właściwości migdałów
DAMIESA • dawno temuSą świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale równie dobrze sprawdzają się jako składnik sałatek czy nawet panierka do mięs! Mało kto wie jednak, że migdały to istna bomba witamin i składników mineralnych, których nasz organizm potrzebuje. Warto je zatem włączyć do codziennej diety.
Migdały –wartości odżywcze
Przede wszystkim migdały są cennym źródłem wapnia. Do tego posiadają sporo witaminy E, która odpowiada za spowolnienie procesów starzenia i likwidację wolnych rodników. Ponadto są bogate w fosfor, magnez i potas, więc korzystnie wpływają na kości i zęby. Zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe.
Migdały- właściwości lecznicze
Zbawiennie wpływają na pracę układu krwionośnego, a więc zapobiegają zatorom i pękaniu naczynek. Skutecznie obniżają także poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz wspomagają perystaltykę jelit. Migdały pomagają również w walce ze stresem i zaostrzają apetyt.
Migdały- dieta
Oczywiście migdały to zdecydowanie lepszy pomysł na przegryzkę, niż podjadanie słodyczy bądź chipsów. Pamiętajcie jednak, że zawierają one sporo kalorii. W 100 g znajduje się ok. 600 kcal! Będąc na diecie warto je zatem spożywać oszczędnie, np. jako dodatek do śniadaniowego musli.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze