Kurczak ze śliwką owijany boczkiem
PAULINA KRECZMAŃSKA • dawno temu

Na jesienno-zimowe dni proponuję coś prostego i sycącego. W związku z tym, że marka KAMIS zaprosiła mnie do promocji Kulinarnych Inspiracji, przygotowałam kurczaka ze śliwką owijanego boczkiem, stosując ich propozycję przypraw. Bardzo aromatyczna kompozycja ziół, papryki i czosnku idealnie współgra z soczystym mięsem i pachnącymi rozmarynem, złocistymi ziemniakami.
Składniki:

- 4 filety z kurczaka,
- 16 śliwek suszonych,
- 30 dag boczku wędzonego pokrojonego w bardzo cienkie plastry,
- 50 dag pieczarek,
- 375 ml śmietanki 30%,
- 70 dag ziemniaków,
- zestaw przypraw Kulinarne Inspiracje KAMIS.
Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w kostkę (wielkość wedle upodobania). Pokrojone ziemniakiwrzuć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Skrop je oliwą, posyp tymiankiem i ½ czosnku z Kulinarnych Inspiracji KAMIS. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawa rozprowadziła się po wszystkich ziemniakach. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 40 min.

Teraz możesz zabrać się za kurczaka. Filety opłucz wodą, jeśli są podwójne, podziel na dwie części. Każdy filet natnij w taki sposób, aby powstała kieszonka. Do kieszeni wsyp czosnek i włóż po 4 suszone śliwki. Tak nadziane filety posyp papryką czerwoną i tymiankiem z Kulinarnych Inspiracji KAMIS, po czym owiń 3 lub 4 plastrami boczku i połóż na patelni.

Zalej filety z kurczaka śmietanką, wrzuć do nich pokrojone w plasterki pieczarki i duś ok. 10–15 min.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem posypanymi kolendrą oraz z sałatą skropioną sosem winegret.

Smacznego!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze