Kurczak ze śliwką owijany boczkiem
PAULINA KRECZMAŃSKA • dawno temuNa jesienno-zimowe dni proponujÄ™ coÅ› prostego i sycÄ…cego. W zwiÄ…zku z tym, że marka KAMIS zaprosiÅ‚a mnie do promocji Kulinarnych Inspiracji, przygotowaÅ‚am kurczaka ze Å›liwkÄ… owijanego boczkiem, stosujÄ…c ich propozycjÄ™ przypraw. Bardzo aromatyczna kompozycja ziół, papryki i czosnku idealnie współgra z soczystym miÄ™sem i pachnÄ…cymi rozmarynem, zÅ‚ocistymi ziemniakami.
           Â
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 16 śliwek suszonych,
- 30 dag boczku wędzonego pokrojonego w bardzo cienkie plastry,
- 50 dag pieczarek,
- 375 ml śmietanki 30%,
- 70 dag ziemniaków,
- zestaw przypraw Kulinarne Inspiracje KAMIS.
      Â
Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w kostkę (wielkość wedle upodobania). Pokrojone ziemniakiwrzuć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Skrop je oliwą, posyp tymiankiem i ½ czosnku z Kulinarnych Inspiracji KAMIS. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawa rozprowadziła się po wszystkich ziemniakach. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 40 min.
           Â
                                                                                                                                                                              Â
Teraz możesz zabrać się za kurczaka. Filety opłucz wodą, jeśli są podwójne, podziel na dwie części. Każdy filet natnij w taki sposób, aby powstała kieszonka. Do kieszeni wsyp czosnek i włóż po 4 suszone śliwki. Tak nadziane filety posyp papryką czerwoną i tymiankiem z Kulinarnych Inspiracji KAMIS, po czym owiń 3 lub 4 plastrami boczku i połóż na patelni.
Â
Â
Zalej filety z kurczaka Å›mietankÄ…, wrzuć do nich pokrojone w plasterki pieczarki i duÅ› ok. 10–15 min.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem posypanymi kolendrą oraz z sałatą skropioną sosem winegret.
Â
Â
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze