Paprykarz z kurczaka - na chłodne jesienne wieczory
OLIWKA . • dawno temuPaprykarz z kurczaka to rozgrzewające danie, które sprawi, że zimny jesienny wieczór stanie się bardzo przyjemny. Ta pyszna potrawa pełna warzyw doskonale sprawdza się podczas romantycznych kolacji, zwłaszcza tych, które jemy po długim spacerze w parku. Rozgrzeje wnętrze twojego ukochanego do czerwoności. A w dodatku ma piękny, obezwładniający aromat.
Przygotuj:
- pierś z kurczaka
- cebulę
- 2 papryki
- 4 ziemniaki
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- papryczkę chili
- 2 szklanki rosołu (może być z kostki)
- kilka listków bazylii
- 4 łyżki oleju
- mieloną słodką i ostrą paprykę
- sól
- pieprz
Krok 1
Umyj kurczaka, osusz go i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej i zarumień filet. Pod koniec smażenia dopraw go solą, pieprzem i mieloną papryką. Przełóż go do garnka.
Krok 2
Paprykarz z kurczaka będzie bardzo aromatyczny. By tak się stało musisz posiekać cebulę i czosnek i zeszklić je na oleju, który pozostał po smażeniu fileta.
Krok 3
Rozgrzewające danie jest pełne warzyw. Pokrój cebulę w dużą kostkę, a ziemniaki w ćwiartki. Wszystko dodaj do cebuli i chwilę podsmażaj.
Krok 4
Potrawka z kurczakajuż prawie gotowy. Teraz przełóż wszystko do garnka z mięsem, zalej rosołem i duś 20 minut.
Krok 5
W tym czasie sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj je do rozgrzewającej potrawy i duś jeszcze 15 minut.
Krok 6
Rozgrzewająca kolacja już gotowa. Musisz ją tylko odpowiednio doprawić. Powinna być pikantna, więc wrzuć posiekaną papryczkę chili, ale uważaj, by nie zabić smaku tego pysznego dania. Podobną ostrożność zachowaj przygotowując zupę indyjską.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze