Składniki:
4 pomidory,
1 papryka,
2 udka z kurczaka (skrzydło z indyka),
koncentrat pomidorowy,
kostka rosołowa,
2 łyżki śmietany,
przyprawy.
Jak przyrządzić?
Należy sparzyć gorącą wodą pomidory i paprykę. Następnie obrać je ze skórki i pokroić w kostkę. Ugotować udka z kurczaka w wodzie. Następnie podzielić ugotowane mięso na kawałki. Do naczynia żaroodpornego wsypać pokrojone pomidory i paprykę, a na nie kawałki mięsa. Nastepnie zalać to wszystko bulionem z kostki rosołowej i wlać koncentrat pomidorowy. Wstawić do piekarnika i trzymać około 1 godziny aż woda wyparuje i potrawka zgęstnieje w temperaturze 200 C. Można zagęścić dodatkowo śmietaną pod koniec.
Jak podawać?
Podawać z ryżem albo z ziemniakami.
Uwagi:
Można użyć mięsa na którym ugotowalismy rosół, w ten sposób mamy obiad z 2 dań na tym samym mięsie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | butterfly82 |