Wyśmienite gołąbki

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg ryżu,
- 1 kg mięsa mielonego,
- 1 kg cebuli,
- 60 dag słoniny,
- 2 kapusty (najlepiej młode),
- 1 kostka rosołowa,
- olej do smażenia,
- przyprawy.

Jak przyrządzić?

Ryż ugotować na półmiękko w rosole z kostki rosołowej, słoninę pokroić w kostkę i wytopić, skwarki dokładnie odcedzić z tłuszczu, przekręcić przez maszynkę, dodać do ugotowanego ryżu, dodać mięso, usmażoną cebulę i przyprawić do smaku. Kapustę włożyć do garnka z wodą i gotować, co jakiś czas wyciągać po listku, nakładać farsz. Przed gotowaniem gołąbki jeszcze posolić z wierzchu, zalać wrzątkiem, gotować do miękkości. Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym. Smacznego!

Uwagi:

Jeśli dodamy więcej skwarek to nie szkodzi, będzie jeszcze smaczniejsze, skwarki dodają niesamowitego aromatu. Aby ryż był pulchniejszy można do garnka w którym gotujemy gołąbki wrzucić łyżkę margaryny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
AutorZocha

Wyśmienite gołąbki: Podobne przepisy

Wyśmienite gołąbki: wypróbuj również

Powiązane Tematy