Składniki:
- 1 kg ryżu,
- 1 kg mięsa mielonego,
- 1 kg cebuli,
- 60 dag słoniny,
- 2 kapusty (najlepiej młode),
- 1 kostka rosołowa,
- olej do smażenia,
- przyprawy.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować na półmiękko w rosole z kostki rosołowej, słoninę pokroić w kostkę i wytopić, skwarki dokładnie odcedzić z tłuszczu, przekręcić przez maszynkę, dodać do ugotowanego ryżu, dodać mięso, usmażoną cebulę i przyprawić do smaku. Kapustę włożyć do garnka z wodą i gotować, co jakiś czas wyciągać po listku, nakładać farsz. Przed gotowaniem gołąbki jeszcze posolić z wierzchu, zalać wrzątkiem, gotować do miękkości. Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym. Smacznego!
Uwagi:
Jeśli dodamy więcej skwarek to nie szkodzi, będzie jeszcze smaczniejsze, skwarki dodają niesamowitego aromatu. Aby ryż był pulchniejszy można do garnka w którym gotujemy gołąbki wrzucić łyżkę margaryny.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Zocha |