Ciasteczka shortbread to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szkockich przysmaków. Nazywane „klejnotem w koronie” kruche ciastka nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę cukru, masła oraz mąki i w godzinę można upiec porcję tych legendarnych już, wyśmienitych przysmaków.
Skąd wzięła nazwa się shortbread?
Szkockim biszkoptom nadano takie miano, ponieważ są one wyjątkowo kruche. W angielskiej literaturze słowo „shortening” odnosi się do tłuszczu, który dodaje się do ciasta, aby nadać mu odpowiednią kruchość. Ciastka shortbread zawierają sporą ilość tłuszczu w postaci masła.
Tradycyjnie ciasteczka shortbread są przygotowywane z cukru, masła oraz płatków owsianych. Obecnie coraz częściej dodaje się do nich mąkę i inne składniki, np. ryż.
W Anglii i Szkocji shortbread są mocno modyfikowane i urozmaicane, ale tradycyjnie wypiekane są tylko w trzech kształtach: koła dzielonego na kawałki („Petticoat Tails”), oddzielnych okrągłych ciasteczek („shortbread rounds”) i grubych prostokątów przypominających kształt paluszków („fingers”). Ciastka można dodatkowo przyozdobić wedle własnego gustu.
Shortbread to przysmak typowo szkocki, ale te pyszne ciasteczka są także popularne w Wielkiej Brytanii, Irlandii, a nawet w Szwecji i Danii.
Przepis: englishblog.pl
Foto: flickr (cc)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze