Smaczne i zdrowe przepisy na lody. Ciekawe propozycje na pyszne desery
JOANNA KOBYLAŃSKA • dawno temu • 2 komentarzeLody to sposób na orzeźwienie w nawet najbardziej upalne dni. Jednak smakują najlepiej, gdy samodzielnie przygotujesz je we własnej kuchni, ponieważ znajdziesz tam wszystkie potrzebne składniki. Proste przepisy na lody pozwolą ci na wyczarowanie zdrowego i smacznego deseru w zaledwie kilka chwil! Poniżej przedstawione zostały propozycje ciekawych przepisów na lody.
Własnoręcznie stworzone lody zachwycą wszystkich domowników, a ty będziesz mieć pewność, że zaserwowałaś najbliższym zdrowy przysmak na podwieczorek. Przepisów na lody jest bez liku, więc na pewno odkryjesz idealny wariant, który przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Tworząc domowe lody nie używasz konserwantów, jak w przypadku gotowych, kupnych lodów. Przekonaj się sama, że różnorodne przepisy na lody to gwarancja smacznych domowych deserów.
Przepis na lody o smaku słonego karmelu
Słony karmel to smak, który pokochały miliony osób na całym świecie. Nic dziwnego, że istnieją także lody o takim smaku, dzięki czemu w bardzo prosty sposób przygotujesz je w domu. Przepis na lody jest banalnie prosty i składa się z zaledwie kilku elementów:
- 500 ml śmietanki 30%;
- 250 g serka mascarpone;
- 300 g masy krówkowej;
- 3 szczypty soli.
Przełóż schłodzoną śmietankę do miski i ubij na średnich obrotach. W chwili, gdy zauważysz, że masa jest gęsta (ale nie ubita) dodaj połowę masy krówkowej, a następnie dalej ubijaj. W oddzielnej misce rozdrobnij serek mascarpone, do którego powoli i stopniowo będziesz dodawać ubitą śmietankę – wszystko wymieszaj rózgą. Kiedy wymieszasz masę, dodaj pozostałą część kajmaku i połącz, aby zostały grudki krówki. Na samym końcu całość dopraw solą i wymieszaj. Tak przygotowaną masę na lody przełóż do specjalnych pojemników, które szczelnie zamkniesz – chcąc pozbyć się bąbelków powietrza, uderzaj dnem pudełek o blat. Domowe lody o smaku słonego karmelu zamróź na przynajmniej 12 godzin. Smacznego!
Przepis na lody owocowo-warzywne
W tym przypadku przepis na lody obejmuje zarówno warzywa, jak i owoce, więc z łatwością "przemycisz" zdrowe składniki do deseru. Przygotowując ten podwieczorek, z powodzeniem stworzysz dwa warianty, czyli sorbet i klasyczne lody. Zobacz, jakie to proste.
Składniki sorbetu:
- 300 g ugotowanej marchewki;
- 100 g dojrzałego ananasa;
- 100 ml przegotowanej wody;
- 1 łyżka miodu;
- sok z wyciśniętej limonki.
Składniki lodów:
- 300 g ugotowanych buraków;
- 150 g malin;
- 150 ml jogurtu naturalnego;
- 100 ml syropu z agawy;
- sok z wyciśniętej limonki.
Chcąc przygotować sorbet, wystarczy, że marchewkę i ananasa razem z wodą zmiksujesz na gładką masę. Dodaj do tego miód oraz sok z limonki i tak przygotowaną masę przełożysz do pojemnika, po czym wstawisz do zamrażalnika – po godzinie wymieszaj. W trakcie mrożenia sorbetu, raz na jakiś czas go przemieszaj, aż do jego pełnego zmrożenia.
W przypadku lodów, zblednuj buraki, maliny i jogurt naturalny, do których dodasz syrop z agawy oraz sok z limonki. Następnie dobrze wymieszaną, gładką masę przełóż do pojemnika i standardowo umieść lody w zamrażalniku. Podobnie jak w przypadku sorbetu, tak i tutaj, co jakiś czas mieszaj całość, aż do ostatecznego zamrożenia. Prawda, że proste?
Przepis na lody wegańskie
Coś dla osób, które są weganami albo po prostu przepadają za wegańskimi przepisami. Zawierają w sobie wszystkie te składniki, jakich nie powstydzi się żaden koneser lodowych deserów. Wegańskie lody są słodkie, ale z domieszką słonego akcentu. Przepis na lody nie wymaga zbyt dużego wysiłku:
- 3 banany;
- ¼ szklanki mleka ryżowo-migdałowego;
- 3 łyżki syropu z agawy;
- 1 łyżka masła orzechowego;
- świeże maliny.
Banany trzymaj przez kilka godzin w zamrażarce. Kiedy już solidnie je zmrozisz, razem z mlekiem i syropem z agawy oraz masłem orzechowym przełóż je do blendera, w którym zmiksujesz wszystko na gładką masę. Tak przygotowane lody rozlej do miseczek i włóż na kilka minut do zamrażarki. Przed samym podaniem wegańskich lodów, posyp je malinami.
Przepis na lody egzotyczne
Jeśli jesteś fanką egzotycznych smaków, na pewno spodoba ci się ta propozycja lodów. Ich niecodzienny smak sprawia, że poczujesz się jak na wakacjach w ciepłych krajach, a zaserwowanie ich rodzinie na deser, na pewno zaskoczy i zachwyci. Potrzebujesz:
- 30 g korzenia imbiru;
- startej skórki z wyszorowanej cytryny;
- soku z cytryny;
- 1 puszki ananasa;
- 200 g śmietanki kremówki;
- 3 żółtek jajka;
- 100 g cukru.
Imbir drobno posiekaj, a następnie pokrój 2 plastry ananasa w drobną kostkę — resztę plastrów zmiksuj z 4 łyżkami soku ananasowego. Następnie ubij jasny krem z żółtek i cukru, po czym dodaj do niego pokrojonego ananasa, imbir, sok i skórkę z cytryny. Ubij śmietankę na sztywno – także połącz ją z masą i dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do pojemnika i zamroź na około 4 godziny. Przed podaniem egzotycznych lodów, na talerzach rozłóż po plastrze ananasa, po czym za pomocą łyżki do lodów nakładaj gałki. Egzotyczne lody dekoruj według własnej fantazji!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze