Lody wegańskie – nie tylko dla wegan
PATRYCJA CIUPAK • dawno temuMateriał sponsorowany przez Jeronimo Martins Polska
Lody wegańskie mogą być dobrą alternatywą dla osób, które z różnych względów rezygnują ze spożywania produktów odzwierzęcych. Sama koncepcja lodów bez mleka, bez śmietanki i bez jajek może być obca wielu lodożercom, którzy nie za bardzo wiedzą, z czego są lody dla wegan. Dlatego właśnie postanowiliśmy w prosty sposób wyjaśnić, co wchodzi w skład takich lodowych przysmaków i przedstawić ich zalety, o których wiele osób może nie wiedzieć.
Czym jest dieta wegańska?
Zanim przejdziemy do wegańskich zmrożonych łakoci, postaramy się wyjaśnić podstawy diety wegańskiej. Dieta wegańska jest odmianą diety wegetariańskiej. Weganie, oprócz tego, że nie jedzą mięsa, ryb oraz owoców morza, nie spożywają też żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, a więc pozyskanych ze zwierząt i od zwierząt, czyli: jajek, nabiału, jak również np. miodu. Zamiast tego ich dieta obfituje w produkty roślinne: ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce, pestki, orzechy oraz oleje.
Choć weganie unikają tak wielu grup produktów, to na szczęście nie muszą rezygnować ze smaku różnych deserów znanych im np. z dzieciństwa. Wegańskie alternatywy dla nabiału pozwalają na stworzenie doskonałych deserów, m.in. ciast, musów i lodów. Dziś poruszymy szerzej kwestię lodów wegańskich, które są słodką i przepyszną propozycją nie tylko dla wegan. Dasz się skusić?
Lody wegańskie to nie tylko lody z owoców!
Lody wegańskie to takie, w których nie znajdziemy m.in. jajek, mleka, śmietany, czy jogurtu. Krótko mówiąc: nie zawierają one żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Po takim opisie możesz stwierdzić, że jedyną lodową alternatywą dla wegan są lody z owoców. Nic bardziej mylnego – w sklepach znajdziemy też wegańskie lody bez mleka i śmietanki, których smaki inspirowane są „tradycyjnymi” lodami mlecznymi oraz śmietankowymi. Zamiast nabiału ich bazą mogą być np.:
- banan,
- awokado,
- mleczko kokosowe,
- tłuszcze roślinne (np. tłuszcz kokosowy),
- mąki pełnoziarniste,
- napoje roślinne np. sojowe, ryżowe lub migdałowe.
Składniki bazowe sprawiają, że konsystencja lodów wegańskich jest aksamitna i kremowa, przywodząca na myśl klasyczne lody śmietankowe. Taką bazę łączy się z różnymi dodatkami, np. owocami, przecierami owocowymi, sokami, orzechami, kremem z orzeszków / orzechów, wiórkami kokosowymi, kakao, a nawet kawałeczkami ciasta. Dzięki temu lody wegańskie dostępne są w różnych smakach, zarówno owocowych, jak i tych najbardziej klasycznych: czekoladowym, waniliowym lub słony karmel.
Doskonałe lody bez mleka i śmietanki – dlaczego warto wybierać lody wegańskie?
Choć sama nazwa „lody wegańskie” może sugerować, że ten rodzaj orzeźwiających słodkości przeznaczony jest tylko dla wegan, to tak naprawdę każdy może, a nawet powinien poznać wyjątkowy smak lodów bez nabiału. Dlaczego? Możemy wymienić przynajmniej kilka ważnych powodów! Sprawdź!
Lubisz odkrywać nowe smaki? Spróbuj lodów wegańskich!
Lody wegańskie to prawdziwa uczta dla podniebienia i kubków smakowych. Jeśli więc lubisz odkrywać nowe smaki i połączenia składników, koniecznie musisz ich spróbować! Nawet lody, których receptura bazuje m.in. na tłuszczu kokosowym, niekoniecznie muszą mieć posmak kokosa. Istnieją też lody bez mleka i śmietanki o recepturach opartych na oleju kokosowym, które mają np. smak słonego karmelu, dodatek chrupiących orzechów i doskonałego sosu, również o smaku słonego karmelu. A może masz ochotę na wegańskie lody czekoladowe?
Wegańskie lody dla dużych i małych
Niektórzy rodzice będący na diecie wegańskiej wybierają ten sposób żywienia również dla swoich dzieci, przez co maluchy mają znacznie ograniczoną pulę słodkich deserów. Wtedy z pomocą przychodzą lody wegańskie, które są słodką alternatywą nie tylko dla dużych, ale też dla małych wegan. Kiedy rówieśnicy jedzą śmietankowe lody straciatella, wege maluchy mogą rozkoszować się wegańskimi lodami o smaku kokosowym z kawałkami ciasta o smaku kakaowym. Brzmi pysznie, prawda?
Wegańskie lody bez laktozy i białek mleka
Cukier mleczny bywa bardzo problematyczny dla osób z nietolerancją laktozy, dla których słodka chwila śmietankowego zapomnienia może skończyć się wielogodzinnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami. Lody wegańskie już z definicji nie zawierają nabiału, dzięki temu mogą być propozycją dla osób z nietolerancją laktozy oraz uczulonych na białka mleka. Ważne jest zapoznanie się z informacją podawaną na etykietach.
Dobre lody ze sklepu dostępne przez cały rok!
Weganie i fani lodów wegańskich nie są już skazani na samodzielne przygotowywanie tych zmrożonych łakoci w domu. Lody wegańskie są dostępne na wyciągnijcie ręki – znajdziesz je w zamrażarkach wielu sklepów i marketów i to przez cały rok! Jeśli więc zimą najdzie Cię ochota na wegański słony karmel w lodowej formie, możesz mieć go już za moment! Wygodne opakowania, np. kubeczki 500 ml, można przechowywać w też domowej zamrażarce, by raczyć się lodowymi pysznościami, kiedy tylko zechcesz.
Wegański deser lodowy w kilka chwil? Teraz to możliwe!
Gościsz w swoim domu przyjaciół wegan? Chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych prostym i doskonale znanym deserem w nowej formie? Podaj im wyśmienite gotowe lody wegańskie w pucharku! Wystarczy, że udekorujesz je orzechami, kawałkami wegańskiej czekolady oraz świeżymi owocami i zaserwujesz gościom. Taki pucharek lodowy sprawdzi się też jako bezmleczna alternatywa dla osób unikających nabiału (ze względów zdrowotnych lub z wyboru). Dzięki temu nikt nie zostanie pominięty podczas deseru i to bez względu na stosowaną dietę.
Na samą myśl cieknie Ci ślinka? Wcale nas to nie dziwi! Jeśli nabrałeś ochoty na porcję chłodnych i kremowych lodów wegańskich, poznaj doskonałe Lody Marletto – słodką przyjemność bez mleka i dodatku cukru »
Materiał sponsorowany przez Jeronimo Martins Polska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze