Najciekawsze przepisy na karmelowy deser
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuKto nie uwielbia karmelu? Ten słodki przysmak służy nam do przygotowywania pysznych deserów i domowych ciast, nadając im niepowtarzalny smak. Zapoznaj się z przepisami na najpyszniejsze domowe słodkości, które przygotujesz za pomocą karmelu!
Waniliowo-czekoladowe karmelki
Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować kilkadziesiąt słodkich karmelków oblanych czekoladą. Sprawdź, jak je przyrządzić.
Składniki:
- 8 łyżek niesolonego masła,
- 600 ml krystalicznego cukru,
- 240 ml syropu kukurydzianego,
- 240 ml śmietany kremówki,
- 1 laska wanilii,
- szczypta soli morskiej,
- 450 g gorzkiej, roztopionej czekolady.
Przykryj dużą blachę folią i spryskaj olejem roślinnym. W rondelku roztop masło. Dodaj cukier, syrop kukurydziany, śmietanę i gotuj, mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Dodaj nasiona wanilii. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, dopóki nie utworzy się złocisty karmel, czyli około godziny. Wmieszaj jedną łyżkę soli i przełóż karmel na przygotowaną wcześniej blachę. Pozwól karmelowi ostygnąć przez noc.
Lekko spryskaj pergamin olejem i pokryj 2 blachy do pieczenia papierem woskowym. Przełóż karmel na pergamin i pozbądź się folii. Za pomocą noża pokrój go na około 3-centymetrowe kwadraciki. Zanurzaj je w czekoladzie i przekładaj na papier woskowy. Lekko oprósz solą i włóż na 10 minut do lodówki.
Bananowo-karmelowe lody
Masz dość kupowanych lodów? Zrób własne! Za pomocą bananowego purée i słodkiego karmelu wyczarujesz przepyszne lody, którym nie sposób się oprzeć! Jak je przygotować?
Składniki:
- 4 duże żółtka,
- 400 ml cukru,
- 400 ml pełnotłustego mleka,
- 520 ml śmietany kremówki,
- 3–4 dojrzałe banany (o skórce bardziej brązowej niż żółtej), zamienione w purée,
- 5 ml czystego ekstraktu z wanilii,
- 5 ml soli,
- 60 ml wody,
- 15 ml syropu kukurydzianego,
- 4 łyżki niesolonego masła.
Energicznie ubij żółtka i 150 ml cukru w średniej misce. W międzyczasie doprowadź mleko i 150 ml kremówki do wrzenia w średnim rondelku. Zdejmij z ognia i stopniowo wmieszaj jajeczną miksturę. Następnie, wlej całość na ustawioną na średnim ogniu patelnię i mieszaj przez 1 minutę. Zmniejsz ogień i podgrzewaj przez kolejną minutę. Wlej krem do miski ustawionej w większym naczyniu z zimną wodą i pozwól mu ostygnąć, od czasu do czasu mieszając. Połącz banany z połową kremu w blenderze i przenieś do miski z pozostałym kremem. Wmieszaj wanilię, ¼ łyżki soli i 240 ml śmietany, a następnie przenieś do większej miski. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny – najlepiej na noc.
Umieść wodę, syrop i pozostałość cukru w średnim rondelku. Doprowadź do wrzenia, czasem poruszając naczyniem (nie mieszaj). Zwiększ ogień i gotuj dalej w ten sam sposób, dopóki mikstura nie stanie się brązowa, czyli około 9 minut. Zdejmij ją z ognia i powoli wlewaj pozostałą śmietanę. Dodaj resztę soli i gotuj karmel przez ok. 1 minutę. Następnie ostudź – powinien być ciepły, ale nie gorący. Dodawaj częściami masło i dokładnie połącz.
Umieść dużą blachę (do chleba) w zamrażalniku na co najmniej 10 minut. Zamroź krem w urządzeniu do lodów. Rozprowadź 1/3 lodów na blaszce i polej 1/3 karmelu (płynnego i ledwo ciepłego). Za pomocą drewnianego szpikulca rozprowadź sos na powierzchni lodów. Powtórz czynność dwa razy, zużywając wszystkie produkty. Umieść deser w zamrażalce na co najmniej 4 godziny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze