Schab z żurawiną
KAROLINA • dawno temuCzęsto zdarza się, że doskonale wiemy, co powinniśmy jeść, by czuć się zdrowo, jednak kompletnie brak nam pomysłów na to, jak przygotować dany produkt. Nawet w środku lata tylko nieliczni wpadają na pomysł przygotowania owocowych sałatek albo zrobienia chipsów z cienko pociętej marchewki. Co prawda do czasu, w którym bez większych problemów możemy kupić świeże owoce i warzywa brakuje nam jeszcze co najmniej kilku tygodni, jednak już teraz możemy przygotować potrawy, korzystając z ich suszonej formy. Obok wędzonych śliwek, bez których żaden bigos nie miałby racji bytu, uwagę zwraca tu żurawina. Ten niezwykle zdrowy owoc świetnie sprawdza się w wielu wydaniach i potrafi stworzyć z licznymi potrawami niepowtarzalny smak. Jeżeli zbliża się czas, w którym będziesz musiała przygotować wytworną kolację bądź też uwielbiasz żurawinę, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób możesz wykorzystać ten niezwykły owoc, a także poznasz przepis na wyśmienity schab z żurawiną.
Potrawy z żurawiną
Żurawina nie jest w kuchni polskiej tak popularnym owocem jak chociażby truskawki albo nawet jagody, jednak poznając kilka sposobów na jej wykorzystanie w kuchni, nie będziesz mogła się bez niej obejść. Co więcej, jest ona niezwykle łatwa w przechowywaniu, a jej suszenie pozwala nam sięgać po nią o każdej porze roku. Zamknięta w słoiku żurawina daje nam możliwość wykorzystania jej podczas robienia tortów urodzinowych albo ciast. Świetnie sprawdza się także w naleśnikach albo jogurcie z płatkami zbożowymi. Do potraw z żurawinązaliczyć trzeba także smażony ser camembert albo owoce morza, których smak omawiany owoc podkreśla. Dużą grupę dań z żurawiną stanowią mięsa. Połączenie to jest nie tylko bardzo smaczne, ale także wygląda efektownie. Czasami wystarczy jedynie sięgnąć po kawałek schabu, by nie tylko zaserwować zaproszonym gościom wykwintny obiad, lecz również cieszyć później podniebienie niebanalną przystawką. Jeżeli uwielbiasz potrawy z mięsa schabowego albo ciekawa jesteś jego połączenia z żurawiną, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem na schab z żurawiną suszoną.
Przepis na schab pieczony
Do przygotowania schabu pieczonego z żurawiną będziesz potrzebowała:
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości,
- 20 dag suszonej żurawiny,
- soli,
- pieprzu,
- świeżego rozmarynu,
- 2 ząbków czosnku,
- 1 łyżki miodu,
- 2 łyżek musztardy Dijon.
Sposób przygotowania:
Suszoną żurawinę moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następnie dokładnie myjemy mięso i przecinamy je na środku całej długości, by utworzyło się nam miejsce do faszerowania. Kolejnym krokiem jest posiekanie dwóch garstek świeżego rozmarynu. Jedną z nich mieszamy razem z żurawiną i wkładamy do środka mięsa, zamykając je za pomocą wykałaczek. Pozostałą część rozmarynu dodajemy do miodu, musztardy, rozgniecionych ząbków czosnku, soli i pieprzu. Z wymienionych składników tworzymy marynatę, którą nacieramy mięso na zewnątrz. Schab wkładamy pod nakryciem do lodówki na co najmniej jedną noc, a następnie pieczemy go w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze