Olej do sałatek
DAMIESA • dawno temuOlej dodawany do sałatek zmiękcza warzywa, przez co ułatwia trawienie. Nadaje także temu lekkiemu daniu subtelny smak. Szczególnie zdrowa jest oliwa z oliwek, która zawiera sporą dawkę witamin i minerałów, a także jest dobrze przyswajalna przez nasz organizm. A co z innymi typami olejów?
Olej z orzechów włoskich
Jest bogaty w witaminy A i B. Ma orzechowy smak z lekko wyczuwalną nutą karmelu, więc jest świetnym dodatkiem do sałatek. Bardzo często jest stosowany w kuchni chińskiej.
Olej z winogron
Wytwarzany z pestek winogron. Ma działanie obniżające poziom cholesterolu i chroni przed chorobami serca. Jest także źródłem witaminy E, zwaną witaminą młodości, więc korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Nadaje się do przyrządzenia sałatkowego dressingu.
Olej słonecznikowy
Wpływa na układ krwionośny, więc zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Ten rodzaj oleju także obniża cholesterol, a więc warto dodawać go do warzywnych mieszanek.
Olej sezamowy
Ma intensywny smak i aromat, więc dla wzbogacenia smaku sałatki wystarczy tylko kilka kropel. Cechuje go bursztynowy kolor. Nie nadaje się do smażenia, bo podgrzany traci swoje właściwości.
Który z wymienionych stosujecie w swojej kuchni najczęściej?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze