Sałatka ze zdrową niespodzianką
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuZdrowa, świeża sałatka jest nie tylko cennym posiłkiem w czasie diety. Przede wszystkim jest po prostu pyszna, ze względu na różnorodność i możliwości smakowe. Sałatka to też jedno z najprostszych do przyrządzenia dań. Zobacz, co możesz do niej dodać, by zmienić bądź urozmaicić jej smak, jednocześnie dbając o linię.
Wybierz owoc
W Twoim menu powinny zagościć nie tylko sałatki warzywne, ale też owocowe. O ile połączenie selera z rodzynkami już nie dziwi, o tyle wciąż zapominamy, że świeże owoce są zdrowsze i mniej kaloryczne, niż ich suszone odpowiedniki. Korzystajmy więc z owoców sezonowych i przyrządzajmy sałatki na słodko!
Orzechy i zboża
Nie żałuj swojej sałatce orzechów i nasion zbóż. Stanowią one idealny dodatek smakowy, jak również zdrowotny, bowiem zawierają cenny błonnik i białko. Dodawaj do sałatki nasiona słonecznika, dyni czy też lnu.
Rośliny zielonolistne
Szpinak, sałata tradycyjna czy lodowa – zdobią sałatkę, nadają jej smaku i sprawiają, że jest bardziej sycąca. Sałata oraz inne zielonolistne warzywa powinny być obowiązkowe w Twojej lodówce. Dodasz je nie tylko do sałatek, ale przyozdobisz także dania główne, na przykład ryby. Używaj również świeżych listków bazylii lub oregano, by nadać swojej sałatce wyrazistego smaku.
Postaw na białko
Nie wszystkie warzywa są bogate w białko. Aby urozmaicić sałatkę nie tylko w smak, ale też mikroelementy, dodaj do niej na przykład jajko, grillowanego kurczaka lub łososia, fasolę czy też pieczone tofu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze