Nie tylko na przeziębienie

Wszystkim dobrze znana jako składnik leków przeciw typowym infekcjom, witamina C odgrywa w rzeczywistości znacznie ważniejszą rolę w organizmie. Warto pamiętać o dostarczaniu jej przez cały rok, nie tylko gdy już zachorujemy, i to najlepiej w postaci naturalnej – w diecie, a nie tabletkach.
Ewa Parol

Najbardziej ogólnie można stwierdzić, że witamina C (inna nazwa to kwas askorbinowy) jest bardzo istotnym składnikiem, bo wzmacnia odporność. A w jaki sposób konkretnie? Przede wszystkim pobudza ona do działania system immunologiczny – czyli stymuluje produkcję białych krwinek różnego typu – komórek odpornościowych. Dzięki nim, jeżeli już istnieje infekcja, to będzie trwała krócej.

Poza tym witamina C wpływa na wytwarzanie kolagenu, który jest podstawowym budulcem tkanki łącznej. Pośrednio odpowiada więc za utrzymywanie w dobrym stanie skóry, zębów, kości, ścięgien i mięśni, a także naczyń krwionośnych, wszędzie tam bowiem komórki spaja tkanka łączna. Gdy nie dostarczamy odpowiednio dużo witaminy C, grożą nam złamania, wzrasta podatność na zranienia i sińce, które później trudno się goją, dziąsła mogą krwawić, a w przypadku skrajnych niedoborów nawet wypadają zęby (znany już na szczęście bardziej z relacji historycznych szkorbut).

Dostarczanie organizmowi dużej ilości kwasu askorbinowego korzystnie wpływa na działanie układu krwionośnego, utrzymując naczynia w dobrej kondycji, a ponadto witamina C reguluje produkcję cholesterolu, w tym obniża poziom tego „złego” (LDL). Zapobiega w ten sposób miażdżycy, a w konsekwencji – zawałom serca i udarom. Kwas askorbinowy uczestniczy wreszcie w produkcji dwóch ważnych hormonów – hormonu stresu (kortyzol) i hormonopodobnej serotoniny – neuroprzekaźnika poprawiającego koncentrację i nastrój, często zwanego dlatego hormonem szczęścia.

Witamina C jest ważnym i dobrze znanym przeciwutleniaczem. Chroni więc przed wpływem wolnych rodników tlenu, które mogłyby uszkodzić tkanki (skórę, śluzówki, wyściółkę naczyń krwionośnych) i w ten sposób pozwolić na przedostanie się rozmaitego typu zarazków, a nawet spowodować zaburzenia, mutacje w komórkach powodujące powstawanie zmian nowotworowych.

Kwas askorbinowy zaczęto wykorzystywać w przemyśle kosmetycznym, ponieważ nie tylko chroni skórę przed rakiem, ale też po prostu opóźnia proces starzenia wywołany m.in. szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Również przemysł spożywczy od dawna stosuje kwas askorbinowy i jego pochodne (oznaczane na opakowaniach symbolami „E…”) jako substancje przedłużające okres przydatności do spożycia produktów, ponieważ w wyniku niepożądanego utleniania jedzenie szybko się psuje.

Cenną witaminę zawierają przede wszystkim owoce i warzywa. Dobrym jej źródłem są zarówno owoce cytrusowe (cytryny, grejpfruty, pomarańcze), jak i rodzime – porzeczki, truskawki, maliny, a także żurawina, w mniejszym stopniu np. jabłka. Wśród warzyw szczególnie bogate w tę witaminę są kapusta, szpinak, brokuły i kalafior czy brukselka. Mięso (z wyjątkiem wątroby) i mleko są jej prawie pozbawione, tylko niektóre napoje mleczne są specjalnie wzbogacane w witaminę C.

Najwięcej kwasu askorbinowego znajduje się w owocach i warzywach świeżych, nieprzetworzonych. Witamina jest bardzo wrażliwa na temperaturę, jej zawartość obniża długie gotowanie, zamrażanie, długie przechowywanie już przygotowanych dań, które w wyniku procesu utleniania tracą i świeżość, i witaminę C.

Większe zapotrzebowanie na kwas askorbinowy mają mieszkańcy dużych miast i palacze, ponieważ tlenek węgla w zanieczyszczonym powietrzu i szkodliwe substancje z dymu papierosowego to kolejny czynnik niszczący tę witaminę. Zapotrzebowanie na nią wzrasta także wskutek wysiłku fizycznego i stresu.

Skutki niedoboru to głównie właśnie objawy szkorbutu: wybroczyny, trudno gojące się rany, spadek wydolności organizmu, rozpulchnione dziąsła i wypadające zęby, osteoporoza, niedokrwistość. Teoretycznie witaminy C nie można przedawkować, bo nadmiar jest wydalany z organizmu z moczem. W rzadkich przypadkach nadmiar może jednak spowodować dolegliwości żołądkowe, biegunkę czy wysypkę.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇