Nie daj się zaskoczyć przeziębieniu i grypie
REDAKCJA • dawno temuCoraz niższe temperatury, krótsze dni i wahania pogody to nie tylko oznaki nadchodzącej jesieni, ale również sezonu na przeziębienie i grypę. Zmienne warunki atmosferyczne, niska temperatura powietrza w dużym stopniu wpływają na obniżenie naszej odporności.
Przeziębienie i grypa są chorobami przenoszonymi drogą kropelkową, a do zarażenia dochodzi zazwyczaj w wyniku kontaktu z osobą chorą. Wystarczy, że korzystając z transportu miejskiego znajdujemy się w bliskiej odległości od kichającego lub kaszlącego chorego, by aktywne cząsteczki wirusów dostały się do wdychanego przez nas powietrza. W przypadku obydwu chorób to, czy infekcja będzie miała szansę się rozwinąć zależy w dużej mierze od stanu naszego organizmu, a dokładniej od odporności. Jeszcze zanim sezon na infekcje rozpocznie się na dobre warto poznać metody na ochronę organizmu przed atakami wirusów.
Zadbaj o swój organizm – wzmocnij odporność
To w jakiej kondycji jest organizm wpływa na stan układu immunologicznego i naszą podatność na choroby. Odporność obniża się, gdy jesteśmy przemęczeni, zbyt mało czasu poświęcamy na sen, a nasza dieta nie dostarcza wszystkich składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania komórek immunologicznych.
W sezonie infekcji musimy przede wszystkim zadbać o codzienny wypoczynek. Jak udowodniono w trakcie licznych badań naukowych zbyt krótki sen wpływa negatywnie na wiele elementów układu immunologicznego m.in. zmniejszając blastogenezę limfocytów i aktywność komórek NK (z ang. Natural Killers) uczestniczących w odpowiedzi immunologicznej, a także zwiększając produkcję cytokin prozapalnych odpowiedzialnych za inicjowanie reakcji zapalnej (1,2). Badania wskazują, że aby nasz organizm mógł skutecznie zwalczać atakujące go patogeny potrzebuje 7–8 godzin snu dzienne (3,4).
Na stan układu immunologicznego wpływa również nasza dieta. Gdy nie dostarcza ona wystarczających ilości witamin i minerałów, niezbędnych dla prawidłowej odpowiedzi immunologicznej, wzrasta ryzyko, że kontakt z patogenem skończy się dla nas chorobą. Co więcej ciągły kontakt z czynnikami chorobotwórczymi w sezonie przeziębienia i grypy zwiększa zapotrzebowanie organizmu na pewne związki, co przy braku suplementacji często kończy się niedoborami.
Szczególnie ważne dla naszej odporności są witamina C oraz cynk — uczestniczą one m.in. w regulacji odpowiedzi na atak wirusów. Naukowcom udowodnili, że regularna suplementacja witaminy C wpływa na skrócenie czasu trwania przeziębienia i łagodzi towarzyszące mu objawy. W trakcie badań zaobserwowano również, że przyjmowanie witaminy C obniża prawdopodobieństwo infekcji u osób narażonych na długotrwały wysiłek fizyczny jak biegacze maratonowi czy żołnierze (5). Suplementacja cynku redukowała natomiast ilość epizodów przeziębienia w ciągu roku, zwłaszcza u dzieci (6). Dzięki licznym badaniom wiadomo także, że przyjmowanie cynku w trakcie infekcji skraca czas trwania choroby, a także łagodzi towarzyszące jej objawy (7). Dlatego oprócz wystarczającej ilości snu, aby nasz układ immunologiczny był w stanie stawić czoła infekcji wirusowej, warto wspomagać go preparatami wzmacniającymi odporność zawierającymi zarówno witaminę C jak i cynk. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat odporności i suplementacji odwiedź Apteczka Domowa.
Unikaj kontaktu z wirusem
W zapobieganiu chorobom infekcyjnym ważne jest unikanie kontaktu z patogenem. W przypadku przeziębienia i grypy wiążę się to z unikaniem osób kaszlących i kichających, które uwalniają cząsteczki aktywnego wirusa (8). Czasami jest to wręcz niemożliwe – z osobami przeziębionymi mamy często kontakt w pracy, autobusie czy własnym domu. W okresach wzrostu ryzyka infekcji warto sięgnąć po preparaty tworzące warstwę ochronną na śluzówce wyściełającej jamę nosową. Aplikowane donosowo chronią przed wnikaniem nowych cząsteczek wirusa i hamują rozprzestrzenianie się infekcji.
Wirus do naszego organizmu może dostać się nie tylko wraz z powietrzem, ale również przez brudne ręce, którymi dotykaliśmy tych samych poręczy w autobusie, klamek czy włączników co osoba chora. Dlatego w zapobieganiu sezonowych infekcji wirusowych niezwykle ważne jest pamiętanie o podstawowych zasadach higieny jak mycie rąk przed jedzeniem, po przyjściu do domu, a także przed i po wizycie w toalecie. Dokładnie mycie rąk po obydwu stronach, przez co najmniej 20 sekund pozwala nam pozbyć się cząsteczek wirusa (9). Pamiętajmy, że patogeny mogą wnikać do organizmu nie tylko wraz z zanieczyszczonym powietrzem czy w trakcie jedzenia brudnymi rękoma, ale także gdy dotykamy jakichkolwiek błon śluzowych (oczy, nos, usta) bez wcześniejszego umycia rąk (6).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze