Przeciwdziałaj przeziębieniu!
BEATA RATUSZNIAK • dawno temu

Zamiast łykać witaminy, tabletki i faszerować się syropami – postaw na naturalne metody zapobiegawcze przeziębieniu. Odpowiednia dieta pozwoli Ci uchronić się przed katarem i gorączką, musisz jej tylko pilnować. Sprawdź, co jeść, by wzmocnić swoją odporność.
- Miód – to naturalny lek, który pozwoli Ci zmniejszyć ból gardÅ‚a. JeÅ›li czujesz, że zbliża siÄ™ przeziÄ™bienie i mÄ™czy CiÄ™ kaszel, wypijaj codziennie ciepÅ‚e mleko z miodem. Å»eby wzmocnić jego wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, do kubka możesz wsypać rozgnieciony zÄ…bek czosnku. Â
- Sok z malin – oczywiÅ›cie najlepiej, gdyby byÅ‚ naturalny, jednak jeÅ›li nie posiadasz takiego pod rÄ™kÄ…, wystarczy sklepowy odpowiednik. Dodawaj sok do herbaty – polepszysz tym samym smak napoju, ale również dostarczysz organizmowi niezbÄ™dnych witamin. Â
- Olejki eteryczne – idealne na katar. Zafunduj sobie krótkÄ… inhalacjÄ™ ze wrzÄ…tku wraz z kilkoma kroplami eterycznych olejków o ulubionym zapachu. Poprawia nie tylko drożność nosa, ale także odpręża w czasie przeziÄ™bienia. Â
- Czosnek i cebula – okej, nie pachnÄ… Å‚adnie. W październiku jednak nie warto zwracać uwagÄ™ na walory zapachowe tych warzyw, bowiem sÄ… one idealnym źródÅ‚em olejków o dziaÅ‚aniu antybakteryjnym. Razem z partnerem zafundujcie sobie na kolacjÄ™ kanapki z serem, szynkÄ… i warzywami, a pod skÅ‚adniki włóżcie plasterki czosnku bÄ…dź cebuli. Przy dużej liczbie smaków bÄ™dÄ… one niemal niewyczuwalne. CebulÄ™ możesz spożywać w podobny sposób, lub też dodajÄ…c jÄ… do saÅ‚atki. PamiÄ™taj jednak, że aby zachować wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci warzyw, trzeba jeść je na surowo. Â
- Owoce i warzywa sezonowe – to cenne źródÅ‚o witamin, przede wszystkim witaminy C. Jedz wiÄ™c porzeczki, kapustÄ™ i wszelkie zielone warzywa. W owocach i warzywach czerwonych znajduje siÄ™ również beta-karoten, przeciwutleniacz pomagajÄ…cy we wzmacnianiu odpornoÅ›ci. Jedz również produkty bogate w selen: orzechy, kieÅ‚ki pszenicy, pestki sÅ‚onecznika. Â
- WÅ‚asnorÄ™cznie wyciÅ›niÄ™ty sok – to prawdziwa bomba witaminowa. Zainwestuj w sokowirówkÄ™, która bÄ™dzie Ci dÅ‚ugo sÅ‚użyć nie tylko jesieniÄ…, ale i latem, gdy bÄ™dziesz chciaÅ‚a przyrzÄ…dzać orzeźwiajÄ…ce napoje. Szklanka soku marchwiowego zawiera okoÅ‚o 300kcal, ale jest nieporównywalnie lepsza, niż sklepowe odpowiedniki. Â
- Zioła – pij je, jak masz okazję. Sięgaj po melisę, która Cię wyciszy, czy też po rumianek, który ma właściwości odkażające. Dobrym źródłem witamin są napary z aronii, dzikiej róży czy malin. Do herbatek dodawaj sok imbirowy, cynamon lub goździki.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze