Właściwości gorzkiej czekolady
PATRYCJA • dawno temuOstatnie badania naukowców pokazały, że najzdrowszą i najbezpieczniejszą dla diety słodkością, jest gorzka czekolada ze względu na niski indeks glikemiczny, który nie powoduje nadmiernego wydzielania insuliny. Właściwości gorzkiej czekolady mają znaczenie także w przypadku chorób serca. Zawarte w niej substancje, np. antyoksydanty i magnez zapobiegają zakrzepom krwi, przez co zmniejszają ryzyko zawału serca. Gorzka czekolada pozytywnie wpływa także na dobry nastrój i dodaje pozytywnej energii.
Gorzka czekolada a odchudzanie
Każda z nas chce mieć piękną sylwetkę i zgrabne ciało. W tym celu przechodzimy na specjalne diety na odchudzanie, pijemy herbatki odchudzające, przyjmujemy specjalne odchudzające suplementy diety, jemy produkty light i wykonujemy steki ćwiczeń na spalanie tłuszczu. Zdecydowanie odsuwamy od siebie wszystkie słodycze i skupiamy się na jedzeniu owoców i warzyw. Czy jednak będąc na diecie, nie możemy pozwolić sobie na nic słodkiego? Czy wszystkie słodycze negatywnie wpływają na naszą wagę i nasze zdrowie? Jak wskazują specjaliści, nawet na diecie powinnyśmy pozwolić sobie na niewielkie przyjemności, bo dzięki nim łatwiej przetrwać ten trudny czas. Najlepszym pomysłem na słodką przyjemność w czasie diety jest kilka kostek gorzkiej czekolady. W jej skład wchodzą: miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukier. Czasem do czekolady dołącza się także wanilię lub jakiś inny aromat. Zawartość miazgi kakaowej w gorzkiej czekoladzie waha się od 70% do 95%. Gorzka czekolada o dużej zawartości kakao ma niewielkie ilości tłuszczu, a przede wszystkim niski indeks glikemiczny (22), dzięki czemu trzustka nie wydziela nadmiernej ilość insuliny, a to nie powoduje uczucia głodu.
Najlepsza gorzka czekolada
Gorzka czekolada to najlepszy rodzaj czekolad. Zawiera wiele ważnych składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Oto one:
- węglowodany – dostarczają organizmowi niezbędnej energii;
- żelazo – uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek krwi;
- magnez – jego niski poziom w organizmie odpowiada za szybkie męczenie się i powoduje zaburzenia w przewodnictwie komórek nerwowych;
- niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie;
- flawonoidy – zatrzymują proces utleniania złego cholesterolu; zapobiegają sklejaniu się ze sobą białych płytek krwi; podnoszą odporność organizmu i regulują skurcze mięśni;
- teobromina – substancja ta działa jak łagodny środek moczopędny; stymuluje układ nerwowy, pobudza organizm;
- fenylotylamina – należy do grupy endorfin, które odpowiadają za pozytywny nastrój i pozytywne stany emocjonalne oraz za pobudzenie organizmu.
Właściwości czekolady
Najnowsze badania wskazują, że codzienne spożywanie ok. 1/3 gorzkiej tabliczki czekolady nie tylko nie wpływa negatywnie na zdrowie, ale zapobiega rozwojowi chorób serca, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Ich wysoki poziom w organizmie chroni ponadto przed nowotworami. Antyoksydanty występujące w ziarnie kakaowym chronią przed wolnymi rodnikami, przez co opóźniony zostaje proces starzenia się organizmu. Hasło, że czekolada jest zdrowa sprawdza się nie tylko w przypadku stanu fizycznego organizmu, ale także psychicznego. Zawarte w czekoladzie substancje podnoszą bowiem poziom serotoniny, która odpowiada za dobry humor i pozytywny nastrój. Znajdujący się w gorzkiej czekoladzie magnez, usprawnia przewodnictwo nerwowe, przez co podnosi sprawność intelektualną. Czekolada jest bezpieczna dla zębów i w przeciwieństwie do innych słodyczy nie powoduje próchnicy zębów. Gorzka czekolada jest odpowiednia także dla kobiet w ciąży i pozytywnie wpływa na rozwój płodu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze