Sałatka z pomidorów i mozzarelli - jak ją zrobić?
ALICJA • dawno temuJeśli szukasz pomysłu na lekki i smaczny podwieczorek, dobrze trafiłaś. Sałatka z pomidorów i mozzarelli to danie bogate w wapń, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Skropiona oliwą z oliwek będzie łatwiej się trawić, kapary zapobiegną wzdęciom a pomidory zneutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników w organizmie. Jak ją przyrządzić?
Składniki:
- 3 świeże pomidory pokrojone na plasterki,
- serek mozzarella lub bocconcini pokrojony na plasterki,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 łyżki octu balsamicznego (niekoniecznie),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki,
- 3 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii,
- sól morska,
- pieprz.
Sposób przyrządzenia
Ułóż w salaterce plasterki pomidorów na przemian z plastrami mozzarelli. Posyp całość kaparami, polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem, według uznania. Na koniec dodaj pietruszkę i bazylię. Sałatkę należy podawać w temperaturze pokojowej. Może stanowić osobne danie na podwieczorek, kolację lub śniadanie, albo być dodatkiem do głównego dania mięsnego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze