Zdrowy cukier
EWA PAROL • dawno temuKiedy myślimy o leczniczych właściwościach miodu, z reguły przypomina nam się „babciny” sposób na przeziębienie – herbata z miodem. Nie doceniamy jego wszechstronnego leczniczego działania w wielu schorzeniach. Za to coraz częściej znów wykorzystuje się właściwości miodu w kosmetyce, na fali popularności naturalnych preparatów do pielęgnacji skóry.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Miód składa się w ponad 80% z łatwo przyswajalnych cukrów prostych, głównie glukozy i fruktozy. W znacznej części są one w organizmie ludzkim wchłaniane od razu do krwiobiegu. Zawiera również cenne witaminy i mikroelementy: witaminę A, C, PP, wapń, fosfor, żelazo i magnez. Dlatego nie powinniśmy się bronić przed spożywaniem miodu, argumentując, że to sam cukier, bo w rzeczywistości miód jest o wiele zdrowszy niż cukier biały, składający się głównie z cukru buraczanego (sacharozy), łatwiej przyswajalny i nieco mniej kaloryczny, może więc zastąpić cukier w napojach i potrawach. Ma także korzystny wpływ na zdrowie i warto w małych ilościach jeść miód nawet codziennie, nie tylko przy przeziębieniu.
Pszczoły wytwarzają miód z nektaru kwiatów wielu roślin. W sprzedaży w naszym kraju możemy spotkać: miód rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wielokwiatowy, wrzosowy i inne. Odmienny typ tego produktu to miody spadziowe powstające z zebranej przez pszczoły lepkiej cieczy, wydzieliny mszyc żerujących głównie na drzewach iglastych. Poszczególne rodzaje miodu mają rozmaite działanie lecznicze, generalnie jednak miód spadziowy zawiera więcej soli mineralnych niż nektarowy.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najważniejszą cechą miodu istotną w lecznictwie jest jego działanie antybiotyczne - hamuje rozwój bakterii, wirusów, grzybów. Dzięki temu jest pomocny przy infekcjach górnych dróg oddechowych (przede wszystkim lipowy, wielokwiatowy), ale także zakażeniach oczu – zapaleniu spojówek, rogówki, jęczmieniu, które często są wywoływane przez bakterie. Za sprawą właściwości antybiotycznych miód przyspiesza gojenie ran, odmrożeń i poparzeń i zapobiega ich zakażeniu bakteriami.
Miód ma jednak jeszcze inne, mniej znane właściwości lecznicze. Ma działanie moczopędne, przez co może być stosowany wspomagająco w leczeniu chorób układu moczowego (wrzosowy), ponadto poprawia przemianę materii, reguluje trawienie (akacjowy), przyspiesza gojenie wrzodów. Obniża także ciśnienie krwi, reguluje pracę serca i rozszerza naczynia wieńcowe (rzepakowy). Ponieważ w większości składa się z cukrów, ma także wpływ na poprawę nastroju, działa przeciwdepresyjnie, uspokaja i zapobiega problemom ze snem (lipowy). U dzieci wzmacnia odporność i wspomaga rozwój umysłowy. Osobom dorosłym poleca się miód szczególnie w stanach zmęczenia, wyczerpania fizycznego i umysłowego. Duża dawka cukrów prostych szybko dodaje energii.
Właściwości miodu wykorzystuje się również w kosmetyce, dodając go do produktów i stosując w zabiegach. Tu także istotne jest jego działanie przeciwbakteryjne (zapobiega wypryskom), ponadto miód nawilża i uelastycznia skórę, czyni ją gładką i miękką, zapobiega powstawaniu zmarszczek i rozjaśnia przebarwienia. Ma pH zbliżone do ludzkiej skóry, dlatego doskonale ją nawilża i nie podrażnia. Dla skóry suchej poleca się masaże miodowe, kąpiele w wodzie z dodatkiem miodu, a także czasem mleka, a do twarzy maseczki. Można w domu samodzielnie sporządzić maseczkę miodową, po prostu wmasowując miód w oczyszczoną skórę twarzy i szyi, pozostawić na 10–15 minut i zmyć. Skóra będzie oczyszczona i nawilżona. Popularna jest także maseczka z miodu i twarogu – kilka łyżek miodu należy rozpuścić w letniej wodzie, zmieszać z twarożkiem i nałożyć na skórę twarzy. Po 20 minutach należy usunąć papkę wacikiem, a następnie przemyć twarz wodą, by całkowicie oczyścić skórę.
Przy stosowaniu miodu zarówno w zabiegach kosmetycznych, jak i do celów spożywczych należy pamiętać, by nie podgrzewać go do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza, ponieważ wtedy traci swoje dobroczynne wartości. Trzeba także wspomnieć, że u niektórych osób wszystkie produkty pszczele powodują reakcję alergiczną (biegunka, nudności, czasem wysypka), więc osoby mające skłonności do uczuleń powinny stosować miód ostrożnie i w małych ilościach i obserwować, czy nie wystąpi uczulenie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze