Zdrowy zamiennik gorszy od cukru? Zobacz, kto powinien go unikać

Miód to bogactwo witamin i mikroelementów. Niestaty, także cukru.

Miód od dawna znany jest ze swoich leczniczych właściwości. Zawiera cukry proste, które są łatwo przyswajalne przez organizm, mnóstwo witamin i mikroelementów. W 100 g miodu znajduje się 0,9 mg żelaza, 5 mg magnezu, 5 mg wapnia i 16 mg fosforu.  Niestety, jest też popularnym alergenem. Uczulająco działają głownie pyłki kwiatowe, które w nim się znajdują, dlatego miody wielokwiatowe nie są polecane alergikom.

Oprócz licznych zalet, miód ma też jedną wadę.  Łyżeczka miodu zawiera aż dwukrotnie więcej kalorii niż łyżeczka cukru. Wystrzegajmy się szczególnie produktów sztucznych oraz miodów przemysłowych, gdyż to oznacza, że są one przegrzane lub sfermentowane.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Unikaj tych produktów. Niszczą DNA i przyśpieszają STARZENIE SIĘ skóry Chorzy na raka w kontrowersyjnej kampanii Drewniana deska działa antybakteryjnie. Ale nie możesz jej moczyć i myć w zmywarce Spadła samochodem w 50-metrową przepaść. Wydostała się dopiero po 3 dniach Diagnozuje się ją częściej, niż faktycznie występuje. Wszystko o SKAZIE BIAŁKOWEJ Znalazł swoją miłość oglądając sylwestrowy program Telewizji Polskiej NIECODZIENNY WYPADEK podczas uprawiania seksu Beztroska praca ochroniarzy polskich gwiazd Przełomowa metoda leczenia NOWOTWORÓW. "To absolutne wydarzenie na skalę światową" Jak zadbać o stopy latem? Te błędy pięlęgnacyjne niszczą je najbardziej Tak pracują w Polsce DZIEWCZYNY NA TELEFON! Poranne ćwiczenia na czczo to błąd. KONRAD GACA obala mity