Zdrowy zamiennik gorszy od cukru? Zobacz, kto powinien go unikać

Miód to bogactwo witamin i mikroelementów. Niestaty, także cukru.

Miód od dawna znany jest ze swoich leczniczych właściwości. Zawiera cukry proste, które są łatwo przyswajalne przez organizm, mnóstwo witamin i mikroelementów. W 100 g miodu znajduje się 0,9 mg żelaza, 5 mg magnezu, 5 mg wapnia i 16 mg fosforu.  Niestety, jest też popularnym alergenem. Uczulająco działają głownie pyłki kwiatowe, które w nim się znajdują, dlatego miody wielokwiatowe nie są polecane alergikom.

Oprócz licznych zalet, miód ma też jedną wadę.  Łyżeczka miodu zawiera aż dwukrotnie więcej kalorii niż łyżeczka cukru. Wystrzegajmy się szczególnie produktów sztucznych oraz miodów przemysłowych, gdyż to oznacza, że są one przegrzane lub sfermentowane.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Polka gwiazdą kanadyjskiej telewizji. Sukces zawdzięcza blogowi modowemu Tatuował ją BYŁY chłopak. Tego nie przewidziała... MŁODZI OJCOWIE chętniej opiekują się dziećmi. Wszystko dzięki DŁUŻSZEMU URLOPOWI Toksyczne elektrośmieci szkodzą zdrowiu człowieka. Te są najgroźniejsze Pragnął mieć dzieci. OTYŁOŚĆ wywołała u niego zakażenie genitaliów Joga śmiechu wyleczy Twoje ciało i duszę. Wystarczy 10 minut dziennie Jak KARAĆ I NAGRADZAĆ dziecko? O wpływie klapsów na psychikę Cenny OLEJ. Pomoże pozbyć się centymetrów z brzucha Troskliwy labrador pomaga... w kąpieli niemowlaka Jest nowy teledysk DONATANA I CLEO! Zapomniana metoda wraca do łask. Wszystko o leczeniu PIJAWKAMI Jak obrać mango przy pomocy SZKLANKI?