Zdrowy zamiennik gorszy od cukru? Zobacz, kto powinien go unikać

Miód to bogactwo witamin i mikroelementów. Niestaty, także cukru.

Miód od dawna znany jest ze swoich leczniczych właściwości. Zawiera cukry proste, które są łatwo przyswajalne przez organizm, mnóstwo witamin i mikroelementów. W 100 g miodu znajduje się 0,9 mg żelaza, 5 mg magnezu, 5 mg wapnia i 16 mg fosforu.  Niestety, jest też popularnym alergenem. Uczulająco działają głownie pyłki kwiatowe, które w nim się znajdują, dlatego miody wielokwiatowe nie są polecane alergikom.

Oprócz licznych zalet, miód ma też jedną wadę.  Łyżeczka miodu zawiera aż dwukrotnie więcej kalorii niż łyżeczka cukru. Wystrzegajmy się szczególnie produktów sztucznych oraz miodów przemysłowych, gdyż to oznacza, że są one przegrzane lub sfermentowane.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Popularne mity o wpływie cholesterolu i tłuszczu na dietę Naturalny sposób na zwiększenie POTENCJI SEKSUALNEJ W 70 procentach przypadków chroni KOBIETY PRZED NOWOTWOREM! Mężczyzna nie pomaga w domu? To może być twoja wina Proste patenty na rozciągnięcie butów. Nawet o 2 centymetry! Zatańczył BREAKDANCE w popularnym show! Została striptizerką, bo znudziła ją praca! Widzowie mdleli na premierze FILMU. Wszystko przez szokujące sceny Tak przygotowywali się do otwarcia pierwszego fast foodu w Polsce. Archiwalna relacja pracowników Producent o przygotowaniach do "Celebrity Splash". "LICZYMY NA GLEBĘ, bo każdy liczy na glebę" Jest najstarszym taksówkarzem w Polsce. W zawodzie pracuje od 58 lat! ANJA RUBIK jako dresiara w klipie Doroty Masłowskiej!