Zdrowy zamiennik gorszy od cukru? Zobacz, kto powinien go unikać

Miód to bogactwo witamin i mikroelementów. Niestaty, także cukru.

Miód od dawna znany jest ze swoich leczniczych właściwości. Zawiera cukry proste, które są łatwo przyswajalne przez organizm, mnóstwo witamin i mikroelementów. W 100 g miodu znajduje się 0,9 mg żelaza, 5 mg magnezu, 5 mg wapnia i 16 mg fosforu.  Niestety, jest też popularnym alergenem. Uczulająco działają głownie pyłki kwiatowe, które w nim się znajdują, dlatego miody wielokwiatowe nie są polecane alergikom.

Oprócz licznych zalet, miód ma też jedną wadę.  Łyżeczka miodu zawiera aż dwukrotnie więcej kalorii niż łyżeczka cukru. Wystrzegajmy się szczególnie produktów sztucznych oraz miodów przemysłowych, gdyż to oznacza, że są one przegrzane lub sfermentowane.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Komosa ryżowa i amarantus, czyli pseudozboża Mistrzowie kuchni gotowali dla kilkudziesięciu nieznajomych! Jakie PRAWA ma kobieta wracająca do pracy po URODZENIU DZIECKA? Żywiołowy taniec CHŁOPCA do piosenki Lady Gagi! Coś dla fanów PIKANTNYCH dodatków. Szybki sos do przekąsek i mięsa 25 sposobów na wiązanie KOBIECEGO SZALA Kocham, ale nie mam ochoty na seks. Dlaczego kobiety stają się OZIĘBŁE? Jakub od pięciu lat systematycznie poprawia urodę... Tak powstaje popularny "eliksir młodości". Sekret drogocennego olejku arganowego ZAJĄCZEK Z SERWETKI na wielkanocny stół W trakcie grypy nie rezygnuj z KARMIENIA PIERSIĄ. Jest ważny powód Sprawdź, czy grozi Ci uzależnienie od ALKOHOLU