Drewniana deska działa antybakteryjnie. Ale nie możesz jej moczyć i myć w zmywarce
Najlepiej wybrać tę grubą, nieklejoną.
Drewniane deski do krojenia są estetyczne, nie tępią noży oraz mają naturalne właściwości bakteriobójcze. Odpowiednio grube, np. jesionowe, bukowe czy z orzecha, oraz właściwie czyszczone posłużą nam przez długi czas. Najtrudniej jest utrzymać czystość desek dębowych, zaś te sosnowe i brzozowe są miękkie i łatwo się deformują.
Po użyciu deskę często wkładamy do zlewu, by odmokła. To błąd, który nie tylko ją niszczy, ale także sprzyja namnażaniu się bakterii. Po myciu należy drewno wytrzeć do sucha. Raz na trzy miesiące należy je też zaimpregnować, wcierając w nie olej.
Źródło: TVN Style
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze