Drewniana deska działa antybakteryjnie. Ale nie możesz jej moczyć i myć w zmywarce

Najlepiej wybrać tę grubą, nieklejoną.

Drewniane deski do krojenia są estetyczne, nie tępią noży oraz mają naturalne właściwości bakteriobójcze. Odpowiednio grube, np. jesionowe, bukowe czy z orzecha, oraz właściwie czyszczone posłużą nam przez długi czas. Najtrudniej jest utrzymać czystość desek dębowych, zaś te sosnowe i brzozowe są miękkie i łatwo się deformują.

Po użyciu deskę często wkładamy do zlewu, by odmokła. To błąd, który nie tylko ją niszczy, ale także sprzyja namnażaniu się bakterii. Po myciu należy drewno wytrzeć do sucha. Raz na trzy miesiące należy je też zaimpregnować, wcierając w nie olej.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

SOK zamiast porcji warzyw i owoców. Jak wybrać najzdrowszy? DWA tygodnie wystarczą, by OCZYŚCIĆ ORGANIZM. Warto zrobić to jeszcze przed wiosną Dziecko na sprzedaż. Przez lukę w prawie kwitnie podziemie adopcyjne Co jest bardziej kaloryczne - pączki czy faworki? Zobacz, zanim sięgniesz Robert Biedroń o Januszu Palikocie: "Myślę, że się pogubił" „Light” nie znaczy zdrowy. Mniej cukru czy tłuszczu to więcej chemii Jak wybrać dobrą RYBĘ? Niebezpieczne takie gatunki jak tuńczyk czy panga Tej wiosny modna będziesz dzięki... drukarce! Prosta czynność zwiększy skuteczność ćwiczeń. Wystarczy 5 minut dziennie Pogrubiający nie dla wszystkich. Jaki TUSZ DO RZĘS wybrać? Jemy jej więcej niż kiedyś. Ta żywność ZMIENIA METABOLIZM i powoduje otyłość Marzysz o białych zębach? Nigdy nie wybielaj ich sama w domu!