Drewniana deska działa antybakteryjnie. Ale nie możesz jej moczyć i myć w zmywarce

Najlepiej wybrać tę grubą, nieklejoną.

Drewniane deski do krojenia są estetyczne, nie tępią noży oraz mają naturalne właściwości bakteriobójcze. Odpowiednio grube, np. jesionowe, bukowe czy z orzecha, oraz właściwie czyszczone posłużą nam przez długi czas. Najtrudniej jest utrzymać czystość desek dębowych, zaś te sosnowe i brzozowe są miękkie i łatwo się deformują.

Po użyciu deskę często wkładamy do zlewu, by odmokła. To błąd, który nie tylko ją niszczy, ale także sprzyja namnażaniu się bakterii. Po myciu należy drewno wytrzeć do sucha. Raz na trzy miesiące należy je też zaimpregnować, wcierając w nie olej.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Pijesz dużo wody? To może ci zaszkodzić! Jeszcze groźniejszy jest inny zwyczaj Jak zwiększyć skuteczność produktów ANTYCELLULITOWYCH? Muszki, mrówki, osy w kuchni. Pozbądź się ich szybko i bez chemii Najczęstsze przyczyny męskich problemów z EREKCJĄ Ma niewiele kalorii, pokrywa 120 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI Plamki na pomarańczach? Pod żadnym pozorem nie kupuj tych owoców Niezwykła historia POLSKIEGO ARYSTOKRATY. Nie mówi nawet po polsku! Przerażające fakty na temat pracy LEKARZY Działa przeciwstresowo, obniża cholesterol. Zażywaj magnez Polka gwiazdą kanadyjskiej telewizji. Sukces zawdzięcza blogowi modowemu Kupują je na targu lub porywają. Tak Romowie ZDOBYWAJĄ SWOJE ŻONY