Drewniana deska działa antybakteryjnie. Ale nie możesz jej moczyć i myć w zmywarce

Najlepiej wybrać tę grubą, nieklejoną.

Drewniane deski do krojenia są estetyczne, nie tępią noży oraz mają naturalne właściwości bakteriobójcze. Odpowiednio grube, np. jesionowe, bukowe czy z orzecha, oraz właściwie czyszczone posłużą nam przez długi czas. Najtrudniej jest utrzymać czystość desek dębowych, zaś te sosnowe i brzozowe są miękkie i łatwo się deformują.

Po użyciu deskę często wkładamy do zlewu, by odmokła. To błąd, który nie tylko ją niszczy, ale także sprzyja namnażaniu się bakterii. Po myciu należy drewno wytrzeć do sucha. Raz na trzy miesiące należy je też zaimpregnować, wcierając w nie olej.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Zajęcia z EWĄ CHODAKOWSKĄ zamiast lekcji WF-u SOK zamiast porcji warzyw i owoców. Jak wybrać najzdrowszy? Pierwsza PARODIA „Miłości na Bogato”! Lepsza od oryginału? Idealny trening dla zapracowanych. 4 minuty, 3 razy w tygodniu, a efekt zaskakujący! JUSTIN TIMBERLAKE zaśpiewał "Happy Birthday" polskiej fance! Są zawsze przygotowani na najgorsze. Kim są PREPPERSI? Bezsenność przyczyną otyłości? Badania to potwierdzają Zawał serca, udar, impotencja. Oto skutki choroby objawiającej się chrapaniem Zioła spoza Polski szczególnie niebezpieczne. Sprawdź, czego używasz w kuchni Uczestniczka WARSAW SHORE w teledysku polskiego boysbandu! To nie był zwykły pierwszy taniec. Panna młoda aż zdjęła buty Uważaj na PASOŻYTY. Twoje dziecko może być nosicielem