„Light” nie znaczy zdrowy. Mniej cukru czy tłuszczu to więcej chemii

Produkt niskotłuszczowy ma poniżej 3 g tłuszczu, a niskocukrowy - poniżej 5 g cukru w 100 gramach.

Wybieramy produkty oznaczone napisami „light” lub „0%”, bo wierzymy, że dostarczymy sobie mniej cukru lub tłuszczu. To mit. Mniejszą ilość jednych składników producenci zastępują innymi, zwykle sztucznymi barwnikami, polepszaczami smaku i konserwantami. Wtedy nierzadko wartość kaloryczna takiego sera, mleka, pieczywa czy jogurtu wzrasta.

Żywność „light” nie dość, że zawiera mnóstwo chemii, to jeszcze jest uboższa w składniki odżywcze.  Można więc sięgać po produkty o obniżonej zawartości tłuszczu lub cukru, jednak wartościowy wybór zagwarantuje nam czytanie etykiety przed zakupem. Pamiętajmy, że  produkt niskotłuszczowy  to taki, który ma poniżej 3 g tłuszczu w 100 g, a niskocukrowy ma poniżej 5 g cukru w 100 gramach.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Reakcje ZNANYCH MUZYKÓW na "50 Twarzy Greya" Premier TUSK śpiewa "Hey Jude" w kancelarii! 81-letnia Helena Norowicz o udziale w kampanii BOHOBOCO. Podczas rozmowy zrobiła szpagat Brutalna prawda o skutkach PALENIA PAPIEROSÓW Powszechnie dostępny środek SZCZEGÓLNIE NIEBEZPIECZNY dla osób na diecie Zrobili sobie SELFIE na szczycie wieżowca w HONG KONGU Te przekąski można podjadać bez konsekwencji. Są smaczne i niskokaloryczne Co zużywa najwięcej PRĄDU W DOMU? Polacy nie mają pojęcia "No woman, no drive". Kolejna akcja przeciwko DYSKRYMINACJI kobiet Boli cię głowa? Zbadaj… BIODRA DWA tygodnie wystarczą, by OCZYŚCIĆ ORGANIZM. Warto zrobić to jeszcze przed wiosną Pijesz WODĘ prosto z BUTELKI? To poważny błąd