„Light” nie znaczy zdrowy. Mniej cukru czy tłuszczu to więcej chemii

Produkt niskotłuszczowy ma poniżej 3 g tłuszczu, a niskocukrowy - poniżej 5 g cukru w 100 gramach.

Wybieramy produkty oznaczone napisami „light” lub „0%”, bo wierzymy, że dostarczymy sobie mniej cukru lub tłuszczu. To mit. Mniejszą ilość jednych składników producenci zastępują innymi, zwykle sztucznymi barwnikami, polepszaczami smaku i konserwantami. Wtedy nierzadko wartość kaloryczna takiego sera, mleka, pieczywa czy jogurtu wzrasta.

Żywność „light” nie dość, że zawiera mnóstwo chemii, to jeszcze jest uboższa w składniki odżywcze.  Można więc sięgać po produkty o obniżonej zawartości tłuszczu lub cukru, jednak wartościowy wybór zagwarantuje nam czytanie etykiety przed zakupem. Pamiętajmy, że  produkt niskotłuszczowy  to taki, który ma poniżej 3 g tłuszczu w 100 g, a niskocukrowy ma poniżej 5 g cukru w 100 gramach.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

SZYMON MAJEWSKI parodiuje teledysk Nataszy Urbańskiej! Dlaczego Polacy nie decydują się na RODZICIELSTWO? Większość chce trójki dzieci Marcin Gortat rzucił wyzwanie POLSKIEMU MINISTROWI Jedzenie SZYBKO PSUJE SIĘ w lodówce? Zmień sposób przechowywania ALERGII pokarmowej można zapobiegać już w wieku niemowlęcym! Tradycyjne suplementy to przeszłość. Nowa receptura działa już po kilku minutach Jak brzmią różne języki dla OBCOKRAJOWCA? Mucha znów rozczuliła się na wizji. Tym razem na wspomnienie... KARMIENIA PIERSIĄ Brzuch to twój kompleks? Ta metoda wzmocni nie tylko skórę, ale i mięśnie 4 filiżanki kawy - tyle wystarczy, by poważnie obniżyć płodność! Marihuana MEDYCZNA. Czym różni się od zwykłej i czy jest bezpieczna? Najlepszy sposób KROJENIA CEBULI według Gordona Ramseya