„Light” nie znaczy zdrowy. Mniej cukru czy tłuszczu to więcej chemii

Produkt niskotłuszczowy ma poniżej 3 g tłuszczu, a niskocukrowy - poniżej 5 g cukru w 100 gramach.

Wybieramy produkty oznaczone napisami „light” lub „0%”, bo wierzymy, że dostarczymy sobie mniej cukru lub tłuszczu. To mit. Mniejszą ilość jednych składników producenci zastępują innymi, zwykle sztucznymi barwnikami, polepszaczami smaku i konserwantami. Wtedy nierzadko wartość kaloryczna takiego sera, mleka, pieczywa czy jogurtu wzrasta.

Żywność „light” nie dość, że zawiera mnóstwo chemii, to jeszcze jest uboższa w składniki odżywcze.  Można więc sięgać po produkty o obniżonej zawartości tłuszczu lub cukru, jednak wartościowy wybór zagwarantuje nam czytanie etykiety przed zakupem. Pamiętajmy, że  produkt niskotłuszczowy  to taki, który ma poniżej 3 g tłuszczu w 100 g, a niskocukrowy ma poniżej 5 g cukru w 100 gramach.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Zrobili sobie SELFIE na szczycie wieżowca w HONG KONGU Piją je nawet dzieci. Popularne napoje mogą mieć TOKSYCZNE DZIAŁANIE! Reakcje ludzi na MAKIJAŻ w stylu KIM KARDASHIAN! Zamiast pomóc, mogą szkodzić. Wszystko o ANTYBIOTYKACH Tej wiosny modna będziesz dzięki... drukarce! Tych trendów w modzie mamy już DOŚĆ! 4 filiżanki kawy - tyle wystarczy, by poważnie obniżyć płodność! Poświęciły pustelnicze życie dla... konfitur. Niezwykła historia polskich sióstr Nieoczekiwane zwroty akcji na ślubach i weselach Działa przeciwstresowo, obniża cholesterol. Zażywaj magnez Taylor Swift odwiedziła CHORE DZIECI w szpitalu! Próżność czy sposób na dorobienie po 50 roku życia? AMATORZY MODY podbijają sieć