„Light” nie znaczy zdrowy. Mniej cukru czy tłuszczu to więcej chemii

Produkt niskotłuszczowy ma poniżej 3 g tłuszczu, a niskocukrowy - poniżej 5 g cukru w 100 gramach.

Wybieramy produkty oznaczone napisami „light” lub „0%”, bo wierzymy, że dostarczymy sobie mniej cukru lub tłuszczu. To mit. Mniejszą ilość jednych składników producenci zastępują innymi, zwykle sztucznymi barwnikami, polepszaczami smaku i konserwantami. Wtedy nierzadko wartość kaloryczna takiego sera, mleka, pieczywa czy jogurtu wzrasta.

Żywność „light” nie dość, że zawiera mnóstwo chemii, to jeszcze jest uboższa w składniki odżywcze.  Można więc sięgać po produkty o obniżonej zawartości tłuszczu lub cukru, jednak wartościowy wybór zagwarantuje nam czytanie etykiety przed zakupem. Pamiętajmy, że  produkt niskotłuszczowy  to taki, który ma poniżej 3 g tłuszczu w 100 g, a niskocukrowy ma poniżej 5 g cukru w 100 gramach.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Efektowny sposób wyrabiania LODÓW Szok dla medycyny. URODZIŁA zdrowe dziecko w wieku 66 LAT! Nigdy nie wchodź do wody bez rozgrzewki Uroda to nie wszystko, pomagają też leczyć. Moda na alpaki zawitała do Polski Policjant uratował psa zakopanego żywcem w ziemi. Teraz chce go adoptować Teraz zwrot zakupionego towaru jest łatwiejszy. Wystarczy znać przepisy Adam Levin zaśpiewał jak MICHAEL JACKSON i FRANK SINATRA! Saszetki, żelki, syropy. Rodzice chętnie podają je dzieciom, nawet nie wiedząc, jak szkodzą Kulisy "gorącej" sesji dla CKM. Tak pozowała modelka DONATANA! 4 filiżanki kawy - tyle wystarczy, by poważnie obniżyć płodność! Jak wybrać fotelik rowerowy dla dziecka? Te funkcje musi mieć obowiązkowo Jak szybko nauczyć się JĘZYKÓW OBCYCH? Szkolne metody są nieskuteczne