„Light” nie znaczy zdrowy. Mniej cukru czy tłuszczu to więcej chemii
Produkt niskotłuszczowy ma poniżej 3 g tłuszczu, a niskocukrowy - poniżej 5 g cukru w 100 gramach.
Wybieramy produkty oznaczone napisami „light” lub „0%”, bo wierzymy, że dostarczymy sobie mniej cukru lub tłuszczu. To mit. Mniejszą ilość jednych składników producenci zastępują innymi, zwykle sztucznymi barwnikami, polepszaczami smaku i konserwantami. Wtedy nierzadko wartość kaloryczna takiego sera, mleka, pieczywa czy jogurtu wzrasta.
Żywność „light” nie dość, że zawiera mnóstwo chemii, to jeszcze jest uboższa w składniki odżywcze. Można więc sięgać po produkty o obniżonej zawartości tłuszczu lub cukru, jednak wartościowy wybór zagwarantuje nam czytanie etykiety przed zakupem. Pamiętajmy, że produkt niskotłuszczowy to taki, który ma poniżej 3 g tłuszczu w 100 g, a niskocukrowy ma poniżej 5 g cukru w 100 gramach.
Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze