Zestresowane kobiety jedzą więcej
JOLBI • dawno temu

Nawoływania do ograniczenia słodyczy i fast foodów na nic się zdają w okresie wzmożonego stresu, zwłaszcza w przypadku kobiet. Dla mężczyzn obżarstwo nie stanowi metody na poprawę nastroju.
Według przeprowadzonej na terenie Niemiec, Polski i Bułgarii ankiety, w której wzięły udział studentki pierwszego roku, potwierdzono ich wzmożony apetyt w okresie dużego narażenia na stres. Co więcej, apetyt ów dotyczył właśnie słodyczy i fast foodów, natomiast spadało spożycie warzyw i owoców, powiedział dr Rafael T. Mikołajczyk z University of Bielefeld w Niemczech.
Stres nie miał natomiast wpływu na nawyki żywieniowe studentów płci męskiej. Znanych jest wiele badań dotyczących skłonności do jedzenia zbyt dużej ilości niezdrowych pokarmów w okresie wzmożonego stresu. Niewiele natomiast wiadomo, jak stres może wpływać na nawyki żywieniowe studentów, wśród których zarówno stres, jak i niezdrowe odżywianie są powszechne.
W badaniu uczestniczyli studenci trzech uniwersytetów, po jednym z każdego wyżej wymienionego kraju. Reprezentowali oni kierunki: nauki przyrodnicze, socjologię, lingwistykę, prawo i ekonomię. Każdy z nich obejmował podobną liczbę studentów.
Studentów pytano, jak często spożywają różne rodzaje pokarmów, ponadto wypełniali ankietę oceniającą poziom stresu i skłonność do depresji.
Wśród studentów płci męskiej nie znaleziono związku między rodzajem spożywanych pokarmów a natężeniem stresu czy skłonnością do depresji.
Natomiast kobiety narażone na stres raportowały większe spożycie zwłaszczapokarmów bogatych w węglowodany, jak chipsy, ciastka czy cukierki, oraz mniejsze spożycie warzyw i owoców. Mniejsze spożycie warzyw i owoców odnotowano również wśród kobiet ze skłonnością do depresji, które ponadto spożywały mniej mięsa.
Wyniki naszych badań, konkludują naukowcy, sugerują, że działania podejmowane w celu przeciwdziałania stresowi i objawom depresji powinny nawoływać również do zdrowego odżywiania.Co więcej, wysiłki na rzecz walki ze stresem i objawami depresji wśród młodych kobiet powinny skutkować również poprawą nawyków żywieniowych i odwrotnie, dodają.
Źródło: abcdepresja

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze