Fast foody bez tajemnic
DAMIESA • dawno temuTrzeba przyznać, że powszechne w naszych czasach fast-foody zdominowały jadłospisy wielu z nas. Takie szybkie jedzenie jak pizza, hot dog, czy hamburger są jednak szkodliwe. Poznaj zatem prawdę na temat popularnych fast foodów.
Co kryje się w Nuggetsach?
Popularne kawałki kurczaka smakują, owszem. Wydawałoby się, że to normalne mięso w grubej panierce. Chociaż stwierdzenie „mięso” może być w tym przypadku sporym nadużyciem. Zastanawialiście się kiedyś, ile jest mięsa w parówce? W średniej jakości kiełbasce znajdziemy około 30 proc. mięsa i nie jest to produkt najwyższej półki. Podobnie z Nuggetsami, które w większości składają się z wody, składników wiążących, skrobi pszennej, oleju szafranowego, fosforanów i sodu. Ale to nie wszystko, bowiem w kawałkach „kurczaka” znajdziemy 20 kolejnych substancji, mających nadać odpowiedni smak, zapach i trwałość. Ponadto mięso to dostarczane jest z najgorszych chowów. Ciekawostka: w porównaniu z innymi fast foodami, McDonald's wypada w tej kategorii stosunkowo najlepiej.
Kolorowe szejki, syrop do kawy
Popularne restauracje serwują nam również garść deserów i zimnych napojów mlecznych. Niektórym wydaje się, że to najzdrowsze produkty w ofercie fast foodów. Cóż… Niestety, jeden kubeczek „owocowego” szejka zawiera przede wszystkim: wodę i substancje wiążące (wbrew pozorom wodę można znaleźć w każdym produkcie), zagęszczacze (zawierające gumę celulozową). I to wystarczy, by zdyskwalifikować milk shake z kategorii naturalnych szejków. Ale to nie wszystko, bowiem równie wesoło jest w przypadku kawy, a szczególnie w smakowych syropach. Wiele z nich zawiera 25 rodzajów konserwantów, a także: mieszankę wody i zagęszczaczy, składników nadających smak i aromat, a nawet chemiczne środki przeczyszczające!
Dania z rybą
Kanapki rybne produkowane są przede wszystkim z miruny, ryby zamieszkującej okolice Nowej Zelandii. Co ciekawe, popyt na kanapki rybne jest tak duży, że Nowa Zelandia musiała zmniejszyć limity połowu w okolicach kraju, by nie dopuścić do odrybienia wód. Restauracje, w przypadku ryb, nie kombinują – skupują po prostu ogromne ilości mrożonych filetów. Tyle tylko, że klient dostaje przede wszystkim bułkę z tłuszczem i panierką, a dopiero potem dostrzega rybę.
Źródło: jejzdrowie.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze