Jedzenie fast food
DAMIESA • dawno temuSzybkie jedzenie, które w dzisiejszych czasach coraz bardzie zyskuje na popularności to ulubiony temat wielu dietetyków. Lista argumentów świadczących przeciw ich jedzeniu jest bowiem nader długa, więc można je wymieniać bez końca. Jednak czy nie da się nieco zredukować ich szkodliwość na zdrowie? Odpowiedź jest prosta: wszystko jest możliwe. Złotym środkiem w tym przypadku będzie ich samodzielne przygotowanie.
Zdrowsze domowe posiłki
W codziennym zabieganiu bardzo trudno jest się trzymać ustalonej diety. Notoryczny brak czasu powoduje, że wiele ludzi z czystego lenistwa sięga po fast foody, aby szybko pożegnać uczucie głodu, a do tego zaoszczędzić sobie pichcenia dań w domu. Szybkie jedzenie, które można wziąć na wynos czy odgrzać sobie w mikrofali po przyjściu do domu to bardzo wygodne rozwiązanie. Takie jedzenie jednak z czasem może przyczynić się do problemów ze zdrowiem. Przede wszystkim takie posiłki cechuje duża zawartość tłuszczu. Smażone są najczęściej na głębokim oleju, a do tego dodaje się do nich wysokokaloryczne i bardzo ciężkie sosy, np. majonezowe. Do tego takie dania niejednokrotnie wręcz „ociekają” zawartością soli. Dzieje się tak zazwyczaj w przypadku frytek. Sól z kolei przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie, a więc może powodować obrzęki ciała. Wiele sceptycyzmu wzbudza także jakość mięsa, jakie jest dodawane do hamburgerów. W wielu przypadkach nie jest ono pełnowartościowe i składa się z różnego rodzaju mięsnych odpadków, które zmieszane z tłuszczem tworzą „coś” na kształt kotleta.
Zaletą fast foodów sporządzanych w domu jest więc to, że można w prosty sposób zredukować ich kaloryczność, a do tego komponować je zgodnie z indywidualnym gustem kulinarnym.
Posiłki fast food „po domowemu”
Przygotowując takie smaczne przekąski na własną rękę i przy wykorzystaniu unikalnych receptur można wyczarować całkiem ciekawe propozycje daniowe, które nie będą w niczym ustępować tym, zakupionym w punktach gastronomicznych. Najważniejszą zaletę stanowi fakt, iż takie domowe fast foody z pewnością będą smakować dużo lepiej i nie wpłyną tak destruktywnie na zdrowie organizmu i szczupłą sylwetkę. Pierwszym krokiem powinno być zastąpienie tłustego i małowartościowego mięsa pochodzenia wieprzowego drobiem. Ciężką i kaloryczną śmietanę można zaś zamienić na jogurt naturalny, a olej do smażenia na o wiele zdrowszą oliwę z oliwek. Niezdrowego procesu smażenia można też uniknąć zastępując go przez gotowanie wybranych produktów. Jeśli chodzi o konkretne propozycje daniowe, to można przygotować takie specjały, jak np. tortilla z indykiem oraz bukietem warzyw takich jak: pomidor, ogórek zielony czy zielona sałata. Zamiast soli przyprawą, którą warto tu wykorzystać może być np. oregano czy koperek. Inna kulinarną propozycją w wersji light może być też cheesburger z filetem w kurczaka, czy kanapka w stylu greckim przygotowana na bazie takich składników jak: pomidory, ser feta, liść sałaty i oliwki, wzbogacone kawałkami polędwicy drobiowej i sera gouda.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze