"Złe jedzenie", które jest dla ciebie dobre

10. Żywność “niekorzystna” dla organizmu wcale nie taka zła?Istnieją grupy żywności, które od dawna były klasyfikowane jako bezwartościowe, a nawet podejrzewane o wywieranie niekorzystnego wpływu na stan zdrowia człowieka. W rzeczywistości po wielu latach badań okazało się, że produkty te wcale nie są takie złe, a wręcz nawet korzystnie działają na zdrowie. Zastanawiasz się, o które produkty chodzi?
Zdjęcie autorstwa Jeremy Keith / CC BY

10. Żywność “niekorzystna” dla organizmu wcale nie taka zła?
Istnieją grupy żywności, które od dawna były klasyfikowane jako bezwartościowe, a nawet podejrzewane o wywieranie niekorzystnego wpływu na stan zdrowia człowieka. W rzeczywistości po wielu latach badań okazało się, że produkty te wcale nie są takie złe, a wręcz nawet korzystnie działają na zdrowie. Zastanawiasz się, o które produkty chodzi?

9. MrożonkiPanuje przekonanie, że różnorodne mrożonki, takie jak warzywa oraz owoce, w trakcie procesu mrożenia tracą swoje wartości odżywcze. Na chwilę obecną wiadomo, że prawidłowo przeprowadzony proces mrożenia umożliwia warzywom i owocom zachowanie mniej więcej 90% składników odżywczych.
Zdjęcie autorstwa Kaz / CC BY

9. Mrożonki
Panuje przekonanie, że różnorodne mrożonki, takie jak warzywa oraz owoce, w trakcie procesu mrożenia tracą swoje wartości odżywcze. Na chwilę obecną wiadomo, że prawidłowo przeprowadzony proces mrożenia umożliwia warzywom i owocom zachowanie mniej więcej 90% składników odżywczych.

8. Warzywa w puszkachCzęsto rezygnujemy z zakupu warzyw w puszkach w obawie przed zawartą w ich składzie dużą ilością cukru oraz soli. Istnieją jednak produkty o niskiej zawartości sodu i substancji słodzących. Z tego względu warto regularnie czytać etykiety produktów spożywczych.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

8. Warzywa w puszkach
Często rezygnujemy z zakupu warzyw w puszkach w obawie przed zawartą w ich składzie dużą ilością cukru oraz soli. Istnieją jednak produkty o niskiej zawartości sodu i substancji słodzących. Z tego względu warto regularnie czytać etykiety produktów spożywczych.

7. Czerwone mięsoCzerwone mięso to źródło pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12. Co więcej, w przeciwieństwie do mięsa wieprzowego, zawiera ono w składzie zdecydowanie mniejsze ilości tłuszczu. Zaleca się spożywanie mięsa czerwonego kilka razy w miesiącu.
Zdjęcie autorstwa PDPhotos / CC BY

7. Czerwone mięso
Czerwone mięso to źródło pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12. Co więcej, w przeciwieństwie do mięsa wieprzowego, zawiera ono w składzie zdecydowanie mniejsze ilości tłuszczu. Zaleca się spożywanie mięsa czerwonego kilka razy w miesiącu.

6. ZiemniakiWiele osób unika ziemniaków w obawie przed przyrostem wagi ciała. W rzeczywistości warzywo to spożywane w odpowiedniej ilości nie stanowi zagrożenia dla prawidłowej wagi ciała. Co więcej, zawiera ono w składzie substancje niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, takie jak witaminy, błonnik, mikro- oraz makroelementy.
Zdjęcie autorstwa PDPhotos / CC BY

6. Ziemniaki
Wiele osób unika ziemniaków w obawie przed przyrostem wagi ciała. W rzeczywistości warzywo to spożywane w odpowiedniej ilości nie stanowi zagrożenia dla prawidłowej wagi ciała. Co więcej, zawiera ono w składzie substancje niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, takie jak witaminy, błonnik, mikro- oraz makroelementy.

5. AwokadoZe względu na dużą zawartość tłuszczów, awokado kiedyś nie cieszyło się tak ogromną popularnością jak dzisiaj. Obecnie wiadomo, że w składzie tego owocu znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe, które mogą wręcz przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

5. Awokado
Ze względu na dużą zawartość tłuszczów, awokado kiedyś nie cieszyło się tak ogromną popularnością jak dzisiaj. Obecnie wiadomo, że w składzie tego owocu znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe, które mogą wręcz przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

4. Suszone owoceNiektóre spośród suszonych owoców zawierają w składzie cukier. Z tego względu lepiej ich unikać. Istnieją jednak produkty bez zawartości cukru, które mogą stanowić zdrową przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami dnia.
Zdjęcie autorstwa Picdream / CC BY

4. Suszone owoce
Niektóre spośród suszonych owoców zawierają w składzie cukier. Z tego względu lepiej ich unikać. Istnieją jednak produkty bez zawartości cukru, które mogą stanowić zdrową przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami dnia.

3. BananyMówi się, że częste spożywanie bananów ma niekorzystny wpływ na wagę ciała, gdyż powoduje jej nadmierny przyrost. To prawda, że owoc ten nie powinien być spożywany bez ograniczeń. Niemniej jednak, nikomu nie powinno zaszkodzić zjedzenie jednego banana w ciągu dnia. W szczególności, że stanowi on bogate źródło minerałów oraz witamin.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

3. Banany
Mówi się, że częste spożywanie bananów ma niekorzystny wpływ na wagę ciała, gdyż powoduje jej nadmierny przyrost. To prawda, że owoc ten nie powinien być spożywany bez ograniczeń. Niemniej jednak, nikomu nie powinno zaszkodzić zjedzenie jednego banana w ciągu dnia. W szczególności, że stanowi on bogate źródło minerałów oraz witamin.

2. JajkaDo niedawna jajka obwiniano za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Jednak najnowsze badania naukowe potwierdzają, że spożywanie jednego jajka dziennie nie wywiera niekorzystnego wpływu na wyniki lipidogramu. Co więcej, w żółtkach jaj zawarte są cenne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

2. Jajka
Do niedawna jajka obwiniano za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Jednak najnowsze badania naukowe potwierdzają, że spożywanie jednego jajka dziennie nie wywiera niekorzystnego wpływu na wyniki lipidogramu. Co więcej, w żółtkach jaj zawarte są cenne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3.

1. CzekoladaCzekolada gorzka o dużej zawartości kakao korzystnie wpływa na nasz organizm. Spożycie kilku kostek tego deseru ma pozytywny wpływ na nastrój, gdyż prowadzi do wzrostu poziomu hormonów szczęścia we krwi, tj. endorfin.
Zdjęcie autorstwa John Loo / CC BY

1. Czekolada
Czekolada gorzka o dużej zawartości kakao korzystnie wpływa na nasz organizm. Spożycie kilku kostek tego deseru ma pozytywny wpływ na nastrój, gdyż prowadzi do wzrostu poziomu hormonów szczęścia we krwi, tj. endorfin.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Właściwości imbiru Poci ci się górna warga? Samobójstwo może mieć podłoże genetyczne Sekrety psiego umysłu Jak zachować świeżość kosmetyków? Jak benzyna wpływa na zachowanie? Olej z baobabu. Godny następca oleju arganowego Negatywne myślenie przyczyną tycia! Dlaczego na migrenę cierpią głównie kobiety? Niewinne świeczki też mogą być niebezpieczne dla zdrowia Zimne stopy Błonnik a odchudzanie

Popularne w tym tygodniu:

Jubileuszowa Gala projektu "Różowy Patrol powered by Gliss" z udziałem ekspertówMATERIAŁ PROMOCYJNY