Jedzenie, którego powinnaś spróbować w tym roku
10. Czarny ryż
Czarny ryż zawiera duże dawki wspomagających zdrowie antyoksydantów o nazwie antocyjany, które są również obecne w jagodach. Jedna łyżka czarnego ryżu zawiera więcej antyoksydantów niż łyżka jagód. Antyoksydanty są ważne, ponieważ neutralizują wolne rodniki w ciele, które powodują uszkodzenia komórek i chroniczne choroby, takie jak rak czy choroby krążenia.
9. Liście buraka
Liście buraka gotowane na parze lub podsmażane na oliwie z oliwek, czosnku i soku z cytryny są pyszne. Można je też dodawać do zup, risotto, quiche czy stir-fry. Liście buraka są bogate w witaminę C – jedna filiżanka to 60% zalecanej dziennej dawki. Witamina C to potężny antyoksydant, który wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w gojeniu się ran. Liście buraka to źródło beta-karotenu, który przekształca się w witaminę A i wspomaga wzrok oraz dziąsła. Nadają się także jako składnik diety ciążowej, bo zawierają dużo folianu i żelaza.
8. Kefir
Kefir jest znany i lubiany – zawiera ponad 30 przyjaznych ciału bakterii. Kefir wpływa na zdrowie i równowagę flory jelitowej, co polepsza trawienie, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w produkcji witamin B12 i K. To też świetne źródło wapnia i magnezu oraz witamin A i D.
7. Odżywczy proszek
Mielone siemię lniane, nasiona słonecznika i migdały to prosty sposób na dodanie składników odżywczych do posiłku. Taka mieszanka bogata jest w białko, które reguluje poziom cukru we krwi i hamuje ochotę na coś słodkiego. Poza tym, zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 przyjazne sercu i mózgowi oraz ważne minerały – wapń, cynk i magnez. Taką mieszankę możesz dodawać do płatków śniadaniowych, smoothie i jogurtu.
6. Purpurowe smakołyki
Jagody acai, porzeczka, aronia i jagoda bzu czarnego to jedne z najbogatszych źródeł antyoksydantów – zawierają one o połowę więcej antyoksydantów niż inne jagody. Dieta zawierająca te owoce pomoże ochronić organizm przed chorobami przewlekłymi, np. chorobami krążenia i rakiem, oraz spowolni procesy starzenia się. Purpurowe jagody to znakomite źródło witamin A i C, które ważne są dla układu odpornościowego.
5. Jarmuż
Spożywanie jarmużu regularnie wspomaga detoksykację wątroby oraz obniża ryzyko raka, ponieważ zawiera składniki odżywcze w formie glukozynolanów oraz wysokie dawki antyoksydantów i substancji działających przeciwzapalnie. Jarmuż zawiera też błonnik, który stabilizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Można go spożywać na surowo, jak również w wersji ugotowanej.
4. Komosa ryżowa
Komosa ryżowa zawiera więcej białka niż inne zboża, może wspomagać obniżenie poziomu cholesterolu oraz układ krążenia, jako że zawiera dużo błonnika. Komosa ryżowa jest źródłem wielu istotnych składników odżywczych – żelaza i witaminy B ważnych dla produkcji czerwonych krwinek i energii; wapnia ważnego dla zdrowia kości; magnezu wspomagającego układ nerwowy i witaminy E, która jest potężnym antyoksydantem.
3. Wodorosty
Wodorosty są niezwykle odżywcze i zawierają dobroczynne składniki, których nie znajdziemy w innych roślinach. Jedzenie wodorostów to świetny sposób na zwiększenie spożywanej ilości antyoksydantów i ochronę przed rakiem. To również świetne źródło cynku, witamin z grupy B, żelaza i jodyny ważnej dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jest wiele rodzajów wodorostów, m.in. listownicowce, nori i arame. Można je dodawać do zup, sałatek i stir-fry.
2. Biała herbata
Biała herbata pochodzi z tej samej rośliny co zielona herbata, jednak jej liście są młodsze. Biała herbata zawiera więcej antyoksydantów niż zielona i jest mniej przetworzona. Jej antyoksydanty wspomagają układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko raka i wspomagają utratę wagi. Biała herbata ma łagodniejszy smak od zielonej i zawiera mniej kofeiny, więc jest lepszym wyborem dla osób nadwrażliwych na kofeinę. 3 filiżanki białej herbaty dziennie wystarczą, aby korzystać z zalet tego znakomitego napoju.
1. Nasiona chia
Nasiona chia to najlepsze roślinne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, których ciało potrzebuje dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca. Z łatwością zastosujesz je w diecie – dodawaj je do płatków śniadaniowych, sałatek lub smoothie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze