9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu
10. Na czym polega zdrowe odżywianie?
Istnieje wiele informacji na temat racjonalnego odżywiania. Część z nich jest zgodna z prawdą, a część niestety została wyssana z palca. Warto znać kilka podstawowych informacji dotyczących prawidłowego odżywiania się.
9. Mięso stanowi ważny element diety każdego człowieka
Chude mięso drobiowe oraz ryby powinny regularnie pojawiać się w naszym menu. Produkty te dostarczają organizmowi pełnowartościowe białko, które stanowi ważny element budulcowy komórek, tkanek i narządów.
8. Warto jeść ryby
Ryby to grupa żywności niezwykle korzystna dla naszego zdrowia. Zawarte w ich składzie zdrowe kwasy tłuszczowe przyczyniają się do podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu we krwi oraz obniżenia tego złego. Miłośnicy ryb rzadko chorują na schorzenia układu krążenia i przez wiele lat mogą się oni cieszyć bardzo dobrym zdrowiem.
7. Jedzenie może sprzyjać powstawaniu chorób
Warto ograniczyć do minimum spożywanie żywności typu fast food. Badania naukowe potwierdzają, że produkty żywnościowe należące do tej grupy niestety sprzyjają otyłości, chorobom układu sercowo-naczyniowego, a nawet nowotworom. Należy również unikać produktów mocno wysmażonych czy przypalonych, gdyż w trakcie tak mocnej obróbki cieplnej dochodzi do powstawania w ich obrębie silnie rakotwórczych związków.
6. Regularne odstępy czasu pomiędzy posiłkami
Organizm może stosunkowo szybko przystosować się do stałych godzin, w trakcie których dostarczany jest posiłek. Dzięki temu o danej porze dochodzi do wzmożonego uaktywnienia procesów trawiennych i po spożyciu posiłku rzadziej dotykają nas problemy typu wzdęcia czy bolesność brzucha.
5. Częste spożywanie posiłku
To zaskakujące, ale im częściej będziemy jeść, tym łatwiej będzie nam schudnąć. Organizm osoby spożywającej posiłki w odstępach 3–4 godzin przez cały dzień pracuje na pełnych obrotach. Istotne jest tylko to, aby jeść mniejsze porcje indywidualnie dostosowane do potrzeb organizmu.
4. Tłuszcz jest niezbędny dla organizmu
Wiele osób na diecie odchudzającej znacząco ogranicza spożycie tłuszczu. Warto jednak pamiętać o tym, że niektóre grupy tłuszczy są zdrowe, a nawet niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W tłuszczach rozpuszczają się witaminy A, D, E oraz K, a niedostateczna ich ilość może znacząco utrudnić przyswajanie tych substancji w układzie pokarmowym. Z tego względu warto znaleźć w codziennej diecie miejsce dla oliwy z oliwek, oleju rzepakowego czy tłuszczu kokosowego.
3. Tłuszcze mogą obniżyć cholesterol
Zdrowe kwasy tłuszczowe występujące w rybach, orzechach, oliwie z oliwek, oleju rzepakowym czy awokado mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Nie należy eliminować tych produktów z diety.
2. Obecność w diecie węglowodanów i białek
Zarówno węglowodany, jak i białka są składnikami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy wykluczać z diety żadnego z nich, gdyż grozi to poważnymi komplikacjami zdrowotnymi. Przykładowo eliminacja węglowodanów z diety zakwasza organizm, a to z kolei może przyczynić się między innymi do wystąpienia niewydolności nerek.
1. Białko pomaga schudnąć
Organizm w celu strawienia białka musi wykorzystać sporo energii. Z kolei zwiększony wydatek energetyczny sprzyja utracie nadmiernych kilogramów. Uogólniając, białko nie tylko stanowi ważny element diety każdego człowieka, ale również wspomaga odchudzanie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze