Zdrowe odżywianie
DAMIESA • dawno temuMetody odchudzania pojawiają się jak przysłowiowe grzyby po deszczu, a w ich różnorodności można się pogubić. Do tego jest ich tak dużo, że nie sposób wszystkich zliczyć. Tylko czy nie lepiej zamiast chwytać się coraz to nowszych rozwiązań obiecujących utratę zbędnych kilogramów, zwyczajnie nie dopuścić do ich pojawienia się i nie ryzykować przy tym efektu jo-jo? Takie rozwiązanie jest zdecydowane bardziej racjonalne, a do tego utrzymywanie stałej masy ciała przemawia na korzyść naszego zdrowia, kondycji i samopoczucia. Jakich zasad się zatem trzymać, by uniknąć otyłości?
Ograniczenie tłuszczy i słodyczy w dieciePierwszą zasadą, jaką należałoby wcielić w życie, podejmując wyzwanie walki o szczupłą sylwetkę, jest całkowite wyeliminowanie smażenia. Przygotowywane posiłki zamiast ociekać tłuszczem, mają więc dostarczyć nam wielu cennych składników odżywczych, jednocześnie zaoszczędzając sporo kalorii. Warzywa mogą zatem być gotowane w wodzie czy przyrządzane na parze, a mięso czy ryby zamiast wkładać na skwierczącą patelnię, można zapiec w „rękawie”, gdzie naturalny tłuszcz pod wpływem temperatury ładnie się wytrąci, co dodatkowo zredukuje kaloryczność posiłku. Chcąc cieszyć się zgrabną sylwetką, nie należy także smarować pieczywa. Masło bowiem zawiera nasycone kwasy tłuszczowe i zabójczy cholesterol, a do tego dostarcza organizmowi pustych kalorii (w 10 dag jest aż około 600 kcal!). Z jadłospisu trzeba także wyłączyć całkowicie takie bomby tłuszczowe, jak majonez czy panierki z bułki tartej. Frytki, placki czy chipsy ziemniaczane powinny całkowicie zniknąć z menu. Są to przekąski smażone na głębokim tłuszczu, co podwaja ich kaloryczność. Zakazane jest także urozmaicanie potraw zawiesistymi sosami. Zdrowa dieta powinna opierać się na jak najczęstszym zastępowaniu słodkich przegryzek owocami i surowymi warzywami. Dostarczają one niewiele kalorii, a przy tym zaopatrują organizm w niezbędne składniki odżywcze, witaminy, minerały i mikroelementy.
Zasady racjonalnego odżywiania
Zdrowe odżywianie powinno opierać się na zasadach, o jakich mówi piramida zdrowego żywienia. Receptą do sukcesu jest regularne i miarowe spożywanie posiłków. Powinno ich być więc w ciągu dnia około pięciu, podzielonych na równe porcje. Jedzone powinny być w miarę możliwości w podobnych odstępach czasu, aby przyzwyczaić przewód pokarmowy do systematycznej pracy. Do tego należy wypijać co najmniej 2 litry wody niegazowanej dziennie, a czarną herbatę i mocną kawę zamienić na napary ziołowe, które ułatwiają trawienie i wspomagają przemianę materii. Do tego przyprawianie posiłków solą, powinno się zamienić na poprawianie ich smaków przy użyciu aromatycznych ziół. Majeranek świetnie pobudza pracę układu trawiennego, kminek usuwa nadmiar gazów, bazylia wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, szczypior przyspiesza metabolizm, a natka pietruszki jest prawdziwym pogromcą tłuszczu. Na tym jednak nie koniec długiej listy przypraw, które wydobywając głębię smaku, przyczyniają się także do zdrowia i są receptą na utrzymanie szczupłej sylwetki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze