Jak jeść krewetki?
OLIWKA . • dawno temuZarówno krewetki, jak i inne owoce morza są w Polsce coraz bardziej popularne. Ciągle jednak są osoby, które tego smakołyku nie próbowały i zastanawiają się jak jeść krewetki i jak je do zjedzenia przygotować. Nie jest to wcale trudne. Pysznym potrawom potrzeba niewiele, by podkreślić smak.
Krok 1
Umyj krewetki pod bieżącą wodą. Tak będzie bezpieczniej, zwłaszcza jeśli kupiłaś je w supermarkecie.
Krok 2
Gotowanie krewetek może następować we wrzątku lub na parze. Ten drugi sposób jest lepszy, bo owoce zachowają swój charakterystyczny smak. Z drugiej strony, w wodzie będzie znacznie szybciej.
Krok 3
Po ugotowaniu schłodź owoce morza. Możesz polać je zimną wodą – gorsze rozwiązanie, bo stracą aromat lub pozostawić do ostygnięcia – lepsze wyjście, ponieważ zachowasz zapach.
Krok 4
Zanim zabierzesz się do jedzenia krewetek, musisz je obrać. Odetnij żyłki znajdujące się na brzuchy. Później usuń głowę. Przytrzymaj ją palcem wskazującym i kciukiem i przekręć.
Krok 5
Zdejmij z ciała krewetki powłokę. Zacznij od nóżek, ale pomiń ogon. Skorupka na ogonie będzie ładnie wyglądała.
Krok 6
Polej krewetki świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub przygotuj specjalny sos do krewetek. Chwyć owoc za ogon, zanurz w sosie i rozkoszuj się smakiem.
Krok 7
Krewetki mają bardzo delikatną skorupkę, dlatego jeśli chcesz, możesz zjeść jej ciało.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze