Krewetki z grilla - jak je przygotować?
OLIWKA . • dawno temuKrewetki z grilla to doskonała potrawa na zakończenie sezonu grillowego. Są efektowne i naprawdę pyszne, oczywiście jeśli lubisz owoce morza. Wprawdzie krewetki nie są najtańsze, ale warto czasem zaszaleć i zjeść coś wyjątkowego. Takie danie na pewno będzie zdrowsze i bardziej dietetyczne od pieczonej kiełbasy.
Przygotuj:
- 50 dag mrożonych dużych krewetek
- ¼ szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- sól, pieprz cytrynowy
Krok 1
Grillowane krewetki zacznij przygotowywać od stworzenia marynaty do krewetek. Wymieszaj sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i paprykę.
Krok 2
Owoce morza, oczywiście rozmrożone, polej marynatą i dopraw solą. Odstaw na około pół godziny.
Krok 3
Krewetki grilla już prawie gotowe. Rozłóż je na gorącym ruszcie i podgrzewaj około 10 minut. Powinnaś je często przewracać.
Krok 4
I proszę, pieczone krewetki lądują na twoim talerzu. Świetnie pasują do nich grillowane warzywa, na przykład cukinia lub papryka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze