Składniki:
1/2 kg krewetek, 1 łyżeczka italian seasoning, 1/2 łyżeczki pieprzu lemon, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 2 główki czosnku w plasterkach, 4-5 pokrojonych pomidorów, 125 ml sosu pomidorowego, 1 puszeczka pasty pomidorowej, 125 g pokrojonych czarnych oliwek, 1 paczka ugotowanego makaronu wstążki (fettuccine)
Jak przyrządzić?
Ustawić grilla na średnią temperaturę, krewetki włożyć do dużej miski.Wymieszać italian seasoning, szczyptę soli, pieprz lemon, sok z cytryny i oliwę z oliwek w małej misce.W zaprawie tej wymoczyć krewetki 3-5 min.Tak wymoczone krewetki rozłożyć na grillu i piec pod przykryciem 3-5 min na jednej stronie, odwrócić i piec drugą stonę.Opiec czosnek na minimalnej ilości oliwy, dodać pomidory, sos pomidorowy i pastę, wymieszac to w rondelku i gotować około 10 min. Dodać oliwki i gotować jeszcze 5 min.Gorący makaron wyłożyć na talerze, na makaron posypać krewetki i polać to sosem z rondelka.
Potrzebne przybory:
grill, rondelek, nóż, deska do krojenia
Jak podawać?
Podawać tylko gorące.
Uwagi:
Dodać można też rozdrobnioną fetę.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 307 |
Autor | mirek rogalski |