Hankowa Porówka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

pierś z kurczaka (podwójna), ryż (jedna szlanka), dwa duże pory, 10 plasterków szyneczki, żółty ser - ostry, masło, pieprz i sól

Jak przyrządzić?

Ryż ugotować. Pierś pokroić w kostkę a pora w talarki, mięso posolić i popieprzyć. Pora i mięso przesmażyć do zrumienienia, szynkę pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wszystkie składniki układać w naczyniu warstwami w kolejności: ryż, mięso, por, szynka, ser. powinno wystarczyć na przełożenie przynjmniej dwa razy. Na wierzch można dać trochę więcej sera niż do środka Wstawić do piecykana (ok 200 stopni) zapiekać 25-30 minut. Smacznego :-)

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne, patelnia, tarka, nóż.

Jak podawać?

ostrożnie bo naczynie bardzo gorące.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania40 min.
Porcjeok. 4 porcji
Kalorycznośćraczej wysoka :-)
Autormagda

Hankowa Porówka: Podobne przepisy

Powiązane Tematy