Składniki:
pierś z kurczaka (podwójna), ryż (jedna szlanka), dwa duże pory, 10 plasterków szyneczki, żółty ser - ostry, masło, pieprz i sól
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować. Pierś pokroić w kostkę a pora w talarki, mięso posolić i popieprzyć. Pora i mięso przesmażyć do zrumienienia, szynkę pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wszystkie składniki układać w naczyniu warstwami w kolejności: ryż, mięso, por, szynka, ser. powinno wystarczyć na przełożenie przynjmniej dwa razy. Na wierzch można dać trochę więcej sera niż do środka Wstawić do piecykana (ok 200 stopni) zapiekać 25-30 minut. Smacznego :-)
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, patelnia, tarka, nóż.
Jak podawać?
ostrożnie bo naczynie bardzo gorące.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Porcje | ok. 4 porcji |
Kaloryczność | raczej wysoka :-) |
Autor | magda |