Składniki:
naleśniki:
1 1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki wody,
1 jajko,
1 1/2 szklanki mąki,
sól,
2 łyżki oliwy,
olej do smażenia,
jajko i bułka tarta na panierkę
farsz 1:
paryka czerwona i zielona (po jednej sztuce),
10-15 plasterków chudziutkiej wędlinki drobiowej lub wieprzowej,
2-3 ząbki czosnku (zależnie od upodobań),
por,
4 plasterki zera żółtego,
sól,
ostra papryka,
sos sojwy (1-2 łyżeczki),
kurkuma
farsz 2:
ser żólty stary,
2 mniejsze lub 1 większy serek topiony (może być smakowy),
śmietana 18% słodka,
1 cała cebula,
4 ząbki czosnku (bardzo ważny składnik),
świeża (w miarę możliwości oczywiście) bazylia 5-6 listków,
łyżeczka koncentratu piomidorowego,
mała łyżeczka chrzanu,
przegotowana woda (1-3 łyzeczki, zależnie od gęstości),
przyprawy doostrzające,
mąka
Jak przyrządzić?
Zrobić ciasto i usmażyć naleśniki, w trakcie kiedy będą stygły, przygotować farsze1: Paprykę, pora pokroić w cieknie paski i usmażyć na margarynie, dorzucić na patelnię czosnek i wędlinkę pokrojoną w kostkę, mieszać co chwilkę, jednocześnie pozwolić, żeby wszystko lekko się przypaliło, dodać przyprawy (ilość wedle uznania, ale powinno być aromatyczne). Po usmażeniu (na patelni nie powinno być wody z papryki) całość należy przepuścić przez maszynkę do mięsa (drobne oczka) razem z serem zółtym. Jeśli masa będzie trochę zbyt zbita, dodajemy przegotowanej wody, mleka lub śmietany (wg uznania), do momentu kiedy będzie wilgotna i dobrze się rozsmarowywała. farsz 2: W misce pomieszać serek topiony z przecierem pomidorowym, chrzanem i wodą, do uzyskania wodnistej masy. Dodać do niej starty ser żółty w takiej ilości, żeby farsz stał się gładki w miarę. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na kolor brązowozłoty razem z ząbkiem czosnku. Pozostałe wycisnąć do miski z masą, dodać usmażoną cebulkę. Pokroić bazylię drobno, dorzucić do reszty i doostrzyć. Opruszyć mąką tak, żeby masa stężała. Wsadzić na 30 min do lodówki. Po wyjęciu dodać śmietanki w takiej ilości, by masa dała się rozsmarowywać na naleśniku.Nakładać farsz na naleśniki, zawijać krokiety i smażyć na patelni do uzyskania złotobrązowego koloru skorupki.Zajadać z ciepłym, dobrym czerwonym barszczykiem. smacznego!
Potrzebne przybory:
maszynka do mięsa do farszu nr 1, poza tym to noże, patelnia i tarka - standard
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | akira |