Składniki:
brokuły (mogą być mrożone), 5 dag szynki, puszka tuńczyka w sosie własnym, masło, 4 jajka, 1,5 litra wywaru drobiowo-warzywnego (najlepiej ugotowanego przez siebie), natka i śmietana do dekoracji
Jak przyrządzić?
Gotujemy jajka na twardo. Na wywarze gotujemy brokuły - jak kto chce (na krem lub mogą zostać cząstki), na maśle podsmażamy szynkę pokrojoną w słupki i dodajemy do wywaru z brokułami. Na talerz wykładamy tuńczyka (uprzednio odlewamy sos własny) i 1 lub ile kto chce jajka ugotowanego na twardo. Zalewamy to wszystko wywarem z brokułami i szynką, ozdabiamy natką z pietruszki i kroplą gęstej śmietany.
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia, dobre chęci i mało czasu
Jak podawać?
Najlepiej na podgrzanym, białym talerzu lub z czerwonym motywem - wtedy wygląda rewelacyjnie.
Uwagi:
Łatwa w przygotowaniu, mało pracy i zmywania, a efekt jest murowany, teściowa będzie zachwycona - tylko nie mówić, co jest w środku, bo nie tknie. Taki sam efekt przynosi podanie na jakimkolwiek przyjęciu. Wypróbowałam
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | laseczka72 |