Składniki:
3-4 duże ziemniaki, 3-4 bakłażany, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, sól, pieprz, oregano, bazylia, żółty ser
Jak przyrządzić?
Ziemniaki myjemy i pieczemy w piekarniku ok. 30 minut w 200 st. C, bakłażany nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 20 minut (albo kroimy w plasterki, solimy, zostawiamy na około 15 minut, myjemy plasterki i ewentualnie wkładamy do piekarnika na około 15 minut - opcja dla tych, którzy nie lubią smaku goryczki).Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, nie za dużo, tak by dno było tłuste.Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki, które układamy na dnie naczynia, posypujemy solą, pieprzem i ziołami.Bakłażana kroimy na plasterki (albo układamy plasterki, które już mamy gotowe), posypujemy odrobiną soli i ziołami. Przykrywamy serem żółtym - można dać go dużo, najlepiej, żeby był tłusty i ostry w smaku, złamie to łagodny smak ziemniaków i bakłażana.Układamy kolejne warstwy jak wyżej, ile nam się podoba albo ile się zmieści w naczyniu, na koniec polewamy całość ok. 3 łyżkami oliwy, na wierzch dajemy żółty ser i zapiekamy ok. 30 minut w 140 st. C.
Uwagi:
Można potrawę polać sosem pomidorowym z czosnkiem i ziołami, można dodać grzyby, cebulkę i cokolwiek przyjdzie Wam do głowy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | dragon lady |