Składniki:
ser feta - ilość zależna od ochoty, jedno opakowanie to około 4-5 plasterków, pomidory - zależnie od ilości fety - jeden starczy na jedno opakowanie, bazylia, oregano, folia aluminiowa, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Jak przyrządzić?
Fetę kroimy w plastry, najlepiej duże, około 1 cm, najwięcej 1,5, pomidory kroimy na plasterki, polecam cieńsze, plasterek fety kładziemy na folii aluminiowej, kładziemy na niego plasterek pomidora, posypujemy ziołami i polewamy odrobiną oliwy, zawijamy szczelnie, żeby nam nie wyciekła zawartość, i do piekarnika na 20-30 minut, pieczemy w około 180 st. C.
Uwagi:
Można też fetę upiec na grzance albo tę upieczoną położyć na grzankę. Świetne jako starter, ale jako danie główne też niczego sobie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | dragon lady |