Składniki:
7 jajek,
1 margaryna,
1 szkl. cukru pudru,
1/2 szkl. cukru kryształu,
2 szkl. mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
10 dag kokosa,
1 kg jabłek,
cynamon.
Polewa:
10 dag masła,
1/2 szkl. cukru,
2-4 łyżki mleka,
10 dag chałwy waniliowej
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Ubić białka z 7 jajek, ok. 3/7 piany dodać do ucieranego ciasta. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.Wyłożyć ciemne ciasto na blachę, na nim rozprowadzić resztę piany, którą ubijamy dodatkowo z:1/2 szkl. cukru kryształu z kokosem (przed wsypaniem należy wymieszać go z łyżką mąki kartoflanej).Na pianę wyłożyć utarte jabłka wymieszane z cynamonem.Na wierzch wykładamy białe ciasto wymieszane dodatkowo z łyżką zwykłej mąki.Pieczemy ok. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni).Po upieczeniu ciasto wyłożyć na deskę i pozostawić ciemnym ciastem na wierzch. Placek przestudzić i nakłuć gęsto wykałaczką.Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka i gotować, aż polewa zgęstnieje. Gorącą polać placek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | kattes |