Składniki:
1 mały kalafior (około 50 dag), 50 dag brokułów, 40 dag marchewki, 10 czubatych łyżek mąki (ok. 20 dag), 3 jajka, 15 dag żółtego sera (np. goudy), 8 dag smalcu, 1 pojemnik śmietany kremówki (200 g), gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Rozbić jedno jajko. Wsypać mąkę do miski, dodać żółtko, smalec oraz pół łyżeczki soli. Wlać 3-4 łyżki bardzo zimnej wody. Wyrobić wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Przykryć ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie oczyścić i umyć warzywa. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki. Marchew obrać, pokroić w cienkie słupki. Włożyć warzywa do garnka, zalać szklanką wrzącej, osolonej wody. Gotować na małym ogniu 10 minut, dobrze osączyć na sitku. Przygotować sos serowy. W tym celu rozmącić w śmietanie białko i pozostałe jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać połowę drobno utartego sera. Wyłożyć ciastem płaską,żaroodporną formę (o średnicy 26 cm),zawinąć do góry brzegi ciasta. Rozłożyć w naczyniu warzywa i polać sosem serowym. Wstawić torcik do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 200 st. W połowie czasu pieczenia posypać resztą utartego sera.
Jak podawać?
Podawać na stół w formie, bezpośrednio po wyjęciu z pieca.
Uwagi:
Do przygotowania potrawy można użyć mrożonego kalafiora i brokułów. Są proste w przygotowaniu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | atami |