Gluten w diecie niemowlęcia
PATRYCJA • dawno temuGluten to białko roślinne występujące w większości popularnych zbóż: w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznej po jego spożyciu, należy wprowadzać go do diety dziecka z rozwagą i w odpowiednim czasie. Kiedy i jak wprowadzać gluten do diety niemowlaka?
Od kiedy gluten?
W latach 70. obawiano się, że im wcześniej podany zostanie dziecku gluten, tym większe ryzyko wystąpienia alergii. Dlatego zalecano wprowadzanie produktów zbożowych bogatych w gluten do diety 10-miesięcznych niemowląt. Jeśli dziecko wykazywało podatność na uczulenia, gluten należało wprowadzić dopiero, gdy dziecko skończy roczek. Obecnie wiadomo już, że późne wprowadzanie glutenu do diety może skończyć się innymi schorzeniami (np. anemią, słabym szkliwem). Według zaleceń specjalistów dzieci karmione piersią pierwszą porcję dań z glutenem powinny otrzymać w 6 miesiącu życia, a dzieci karmione sztucznym mlekiem między 5 a 6 miesiącem. Wczesne wprowadzanie produktów z glutenem ma przygotować organizm do diety bogatej w ten składnik i zapobiec ewentualnemu uczuleniu na gluten lub celiakii. Przed wprowadzeniem do diety dziecka nowych produktów skonsultuj się z pediatrą.
Jak wprowadzać gluten?
Przede wszystkim stopniowo i ostrożnie, bacznie obserwując reakcję dziecka. Pierwszym posiłkiem z glutenem może być zupka z dodatkiem ½ łyżeczki kaszy manny lub kleiku pszennego (2–3 g kaszki lub kleiku na 100 ml zupki lub przecieru jarzynowego). Tak przygotowany posiłek należy serwować niemowlęciu raz dziennie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze