Życie i dieta bez glutenu
DANUTA CAPIGA • dawno temuGluten jest to białko pochodzenia roślinnego występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Jego wartość odżywcza jest niewielka, jednak posiada rzadko spotykane wśród innych białek właściwości fizykochemiczne i mechaniczne, takie jak: elastyczność, sprężystość, lepkość, plastyczność. Dlatego najczęściej używany jest w przemyśle piekarniczym, ułatwiając przygotowanie wypieków i gwarantując ich dobrą jakość. Możemy go też spotkać w wędlinach, mielonym mięsie paczkowanym, w słodyczach, sosach, ketchupie.
Gluten jest to białko pochodzenia roślinnego występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Jego wartość odżywcza jest niewielka, jednak posiada rzadko spotykane wśród innych białek właściwości fizykochemiczne i mechaniczne, takie jak: elastyczność, sprężystość, lepkość, plastyczność. Dlatego najczęściej używany jest w przemyśle piekarniczym, ułatwiając przygotowanie wypieków i gwarantując ich dobrą jakość. Możemy go też spotkać w wędlinach, mielonym mięsie paczkowanym, w słodyczach, sosach, ketchupie.
Dieta bezglutenowa to dieta, której podstawą i jedyną zasadą jest wykluczenie z jadłospisu glutenu. Przeznaczona głównie dla osób z alergią na gluten lub celiakią. Są to dwa odrębne schorzenia. Celiakia nie należy tak jak alergia na gluten, do alergii pokarmowych – to choroba o podłożu autoimmunologicznym. W obu przypadkach podstawową metodą leczenia jest eliminacja glutenu, jednak po stwierdzeniu celiakii, dieta musi być przestrzegana do końca życia, natomiast alergia pokarmowa może czasem zmienić swoje nasilenie, a nawet ustąpić całkowicie.
Dieta bezglutenowa bywa problematyczna, gluten czai się nawet w tych produktach, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali. Osoby na diecie bezglutenowej powinni spożywać produkty naturalnie bezglutenowe, jednorodne, bez żadnych dodatków. Wśród nich można wymienić: kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, kaszę gryczaną, tapiokę (rodzaj mąki), soczewicę, fasolę, orzechy, mięso, owoce, warzywa. To są produkty bezpieczne, o ile na etapie produkcyjnym nie zostały zanieczyszczone glutenem.
Najpewniejszymi i najbezpieczniejszymi produktami są te oznaczone licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa. Produkty z tym właśnie znakiem pojawiają się w coraz większej liczbie sklepów i ich oferta jest coraz bogatsza. Bezglutenowa półka jest już właściwie w każdym supermarkecie. Łatwo dostępnym źródłem produktów bezglutenowych jest internet.
Dzięki wzrostowi liczby osiągalnych produktów bez zawartości glutenu, dieta chorych na celiakię i osób z alergią na gluten nie musi odbiegać od sposobu żywienia osób zdrowych, a usłyszenie diagnozy nie powinno powodować już niepokoju i silnego stresu.
Źródło: informacja prasowa Aneta Rymarska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze