Mięso a dieta dziecka
PATRYCJA • dawno temuKiedy należy wprowadzić mięso do diety dziecka? Dlaczego należy to zrobić? Jakie gatunki mięsa podawać, w jakiej postaci i ilości? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule poniżej.
Zdrowe mięso
Mięso jest najcenniejszym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Zawiera również niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka aminokwasy. Bogate w witaminę A, E witaminy z grupy B oraz łatwe do przyswojenia białko, mięso jest jednym z najważniejszych składników odżywczych w diecie dziecka. A co z dziećmi wegetarian? Pozbawione dostępu do zwierzęcego białka i żelaza, powinny zjadać produkty roślinne, które zawierają te składniki. Soczewica dostarczy białka a zielone warzywa i warzywa strączkowe uzupełnią żelazo. Trzeba mieć jednak świadomość, że składniki zawarte w mięsie są łatwiejsze do przyswojenia.
Jakie mięso dla niemowląt?
Pierwsze mięso w diecie dziecka powinno być chude i delikatne. Rozpocznij od mięsa drobiowego, kurzego i indyczego. Wskazane jest również mięso z królika. Gdy malec podrośnie, możesz podać mu cielęcinę, jagnięcinę a na końcu wołowinę i wieprzowinę. Mięso w diecie niemowląt powinno stanowić dodatek do potraw, np. zupek i przecierów. Bezpiecznie jest zacząć od mięsnych dań dla niemowląt ze słoiczka. Jeśli sama przyrządzasz mięsne danie, dobrze wygotuj i rozdrobnij mięso. Możesz przekręcić je kilka razy przez maszynkę. Podawaj wyłącznie świeże produkty z pewnego źródła. Nie podawaj parówek starszym dzieciom.
Jak często podawać mięso?
Mięso w jadłospisie dziecka powinno pojawić się w 7. miesiącu życia. Jest niezbędne do pokrycia zapotrzebowania młodego organizmu na żelazo. Początkowo podawaj smykowi łyżeczkę mięsa dziennie, i stopniowo zwiększaj jego ilość, by w 10. miesiącu spożywało porcję 20 gram mięsa. Półtoraroczne dziecko powinno spożywać ok. 40 gram mięsa, a 3-latek 50 gram.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze