Składniki:
2 jajka, szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 1/3 kostki masła, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, pół puszki ananasa, cukier, cynamon, 1/4 szklanki mleka
Jak przyrządzić?
Do miski wsypać mąkę i cukier, wbić 2 jajka, dodać mleko i miksować. Dolać ok. 1/3 soku z puszki ananasa. Dosypać proszek oraz dodać "podtopione" masło (ważne, żeby było miękie i się dobrze miksowało). Następnie dodać pokrojone na kawałki 4-5 plasterków ananasa. Ciasto wylaC na formę (posmarowaną masłem) i włozyć do rozgrzanego piekarnika - ok. 200 stopni. Czubatą łyżeczkę cynamonu wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru. Po około 30 min pieczenia ciasta posypać je od góry uzyskaną cynamonową mieszanką i dalej piec aż cukier się rozpuści (uważajcie, żeby go nie zpalić!). Smacznego:)
Potrzebne przybory:
mikser, blacha bądź tortownica
Jak podawać?
Bardzo dobrze smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych i syropem czekoladowym:)
Uwagi:
Możecie dodać też inne owoce. Z cynamonem dobrze komponują się np. jabłka. Ciasto pod koniec pieczenia zamiast cynamonu możecie delikatnie posmarować jakimś dżemem i poczekać, aż trochę się skarmelizuje i utworzy polewę:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 |
Kaloryczność | średnia/wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | kat |