Ananasowa prostota:)

Przepis kulinarny

Składniki:

2 jajka, szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 1/3 kostki masła, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, pół puszki ananasa, cukier, cynamon, 1/4 szklanki mleka

Jak przyrządzić?

Do miski wsypać mąkę i cukier, wbić 2 jajka, dodać mleko i miksować. Dolać ok. 1/3 soku z puszki ananasa. Dosypać proszek oraz dodać "podtopione" masło (ważne, żeby było miękie i się dobrze miksowało). Następnie dodać pokrojone na kawałki 4-5 plasterków ananasa. Ciasto wylaC na formę (posmarowaną masłem) i włozyć do rozgrzanego piekarnika - ok. 200 stopni. Czubatą łyżeczkę cynamonu wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru. Po około 30 min pieczenia ciasta posypać je od góry uzyskaną cynamonową mieszanką i dalej piec aż cukier się rozpuści (uważajcie, żeby go nie zpalić!). Smacznego:)

Potrzebne przybory:

mikser, blacha bądź tortownica

Jak podawać?

Bardzo dobrze smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych i syropem czekoladowym:)

Uwagi:

Możecie dodać też inne owoce. Z cynamonem dobrze komponują się np. jabłka. Ciasto pod koniec pieczenia zamiast cynamonu możecie delikatnie posmarować jakimś dżemem i poczekać, aż trochę się skarmelizuje i utworzy polewę:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje8-10
Kalorycznośćśrednia/wysoka
Przybliżony koszt10 zł
Autorkat

Ananasowa prostota:): Podobne przepisy

Ananasowa prostota:): wypróbuj również

Powiązane Tematy