Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 4 jaja, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Posypka: 20 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag cukru, 15 dag masła.
1 kg śliwek
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć do formy. Poukładać na cieście śliwki i posypać posypką przygotowaną z wyżej wymienionych składników.Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ja to ciasto piekę w sezonie także z rabarbarem. Świetnie się nadaje do sernika i makowca. Często też posypkę dzielę na 2 części i robię ją na przemian białą i kakaową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Czarna Mamba |