Jeśli wiosna – to szparagi. Są znakomite na otwarcie wiosennego sezonu, kiedy to zaczynamy coraz częściej próbować ogrodowych pyszności. Teraz są najlepsze. Znane od dawna – białe szparagi i coraz częściej jadane u nas - zielone.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów białych,
- 1 pęczek szparagów zielonych,
- 1 opak. śmietany,
- 2 jajka,
- 100 g utartego twardego sera typu gruyere (ja używam z powodzeniem sera bursztyn),
- 150 g masła,
- sól, biały pieprz,
- szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
1) Obieramy szparagi (białe) – od główki do końca łodygi, która obcinamy na dł. ok. 12 cm. Zielone dokładnie i delikatnie myjemy. Wkładamy je na ok. 10 min. do wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wody. Wyjmujemy delikatnie i odcedzamy na sicie.
2) Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Szparagi układamy rzędami, lekko nachodząco na siebie. Przygotowujemy sos: Śmietanę roztrzepujemy z jajami, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy tak jak omlet. Zalewamy mieszaniną szparagi. Sypiemy utarty ser. Na wierzch kładziemy wiórki masła – dość gęsto.
3) Wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. – tak by ser się zazłocił, a całość była gorąca.
Jak podawać?
Podajemy do drobiu lub smażonej ryby - w naczyniu, w którym były zapiekane.
Uwagi:
W ten sposób możemy przygotować całe danie: do żaroodpornego naczynia oprócz szparagów wkładamy usmażone filety z drobiu, ziemniaki – całość zalewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy jak podano w przepisie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | trochę ich jest |
Przybliżony koszt | 15 zł |