Szparagi w sosie beszamelowym
KAROLINA • dawno temuCiekawe jest to, że pytając samych siebie o wymienienie ulubionych słodyczy, nasza lista jest bardzo długa i nie zawsze potrafimy wskazać, które z nich są naszym zdaniem lepsze od innych. Z drugiej strony, zastanawiając się nad tym, czy istnieje jakiekolwiek warzywo, po które sięgamy nie z czystej konieczności, a z ochoty na jego zjedzenie, musimy trochę pomyśleć, zanim wskażemy którekolwiek z nich. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele, a do głównych zaliczyć można przede wszystkim złe nawyki żywieniowe, zgodnie z którymi każdy podwieczorek jest spożyciem tabliczki czekolady albo paczki chipsów. Obok tego okazuje się, że nawet chcąc odżywiać się trochę lepiej, nie jesteśmy w stanie znaleźć odpowiedniego pomysłu na przygotowanie warzyw. Co więcej, większość z nas zupełnie nie zdaje sobie sprawy, jakie bogactwo i różnorodność kryje w sobie omawiana grupa produktów spożywczych. Dzięki zastąpieniu kotleta schabowego bądź żeberek z kapustą lekkimi i zdrowymi potrawami z warzyw możemy się spodziewać, że w krótkim czasie zrzucimy zbędne kilogramy, a nasze samopoczucie ulegnie znacznej poprawie. Ciekawym, bogatym w smaku warzywem, które charakteryzuje się także szerokim zastosowaniem w kuchni są szparagi. Zobacz, jak możesz je przyrządzić, a także poznaj niezawodny przepis na szparagi w sosie beszamelowym.
Potrawy ze szparagów
Nie ma się czemu dziwić, że dania ze szparagów są tak mało popularne, bowiem same warzywa znane są niewielkiemu kręgowi osób. Zaryzykować można nawet stwierdzenie, że znacznie częściej pracujemy na ich plantacjach, niż trafiają one na nasze talerze. Okazuje się jednak, że ich nieznajomość może być dla nas niekorzystna, bowiem na całym świecie znane i wykorzystywane są w różny sposób niezwykłe właściwości szparagów. Otóż ich jedzenie wpłynie na oczyszczenie naszego organizmu z toksyn, przy jednoczesnym dostarczeniu mu niezbędnym witamin, a także minerałów. Oprócz tego istnieją różne odmiany szparagów, jak szparagi zielone, fioletowe i białe, które nieco różnią się smakiem i sposobem przygotowania, co daje nam jeszcze większe pole do popisu w odniesieniu do możliwości przyrządzonych z ich udziałem potraw. I tak zielone szparagi, które są trochę wdzięczniejsze, bo nie wymagają obierania, z powodzeniem możemy ugotować w wodzie bądź na parze. W mniej klasycznym wydaniu szparagi można grillować, gotować z nich zupę, smażyć na rozgrzanej oliwie bądź piec. Obok tego należy zaznaczyć, że idealnie współgrają one w zestawieniu z jajkami, rybami, mięsem oraz makaronem i serem. Wyśmienitym połączeniem jest jednak przyrządzenieszparagów w sosie beszamelowym. Poznaj wyjątkowy smak warzyw, podążając za krokami poniższegoprzepisu na szparagi.
Przepis na szparagi
Do przygotowania szparagów w sosie beszamelowym będziesz potrzebowała:
- 0,5 kg zielonych szparagów,
- ¼ szklanki mleka,
- 1 łyżki masła,
- 1 łyżki mąki,
- 15 dag sera żółtego,
- 2 żółtek,
- soli,
- pieprzu,
- cukru.
Szparagi należy dokładnie umyć i gotować w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez około 10 minut. Następnie szparagi powinny zostać odsączone.
W rondelku musimy rozpuścić masło, a następnie dodać do niego mąkę tak, by nie utworzyły się grudki. Kiedy cała mikstura ostygnie, dodajemy do niej żółtka.
Do nasmarowanej masłem blachy wkładamy szparagi, a następnie polewamy je przyrządzonym sosem doprawionym odpowiednio solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy starty ser i zapiekamy całość przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze