Wodorosty morskie
DAMIESA • dawno temuIstnieje wiele osób bardzo sceptycznie podchodzących do kwestii spożywania wodorostów, zadających pytanie „jak można jeść trawę morską”? Jak się jednak okazuje na korzyść dodawania tego rodzaju pokarmu do potraw nie przemawiają walory smakowe, a wartości odżywcze zaklęte w tym przysmaku z głębin. Kuchnia orientalna nader często obfituje w tego rodzaju kulinarny dodatek. Do jakich potraw wykorzystuje się je najczęściej i dlaczego warto się do nich przekonać?
Wartości odżywcze wodorostów
Ten rodzaj kulinarnego dodatku obfituje w cenne dla zdrowia składniki i jest spożywany w krajach azjatyckich od tysięcy lat. Ponoć wodorosty zawierają prawie 10 razy więcej wapnia niż mleko. Wśród innych składników wymienia się witaminy z grupy B, a także C i E. Do tego wodorosty są bogatym źródłem beta-karotenu oraz chlorofilu, który poprawia trawienie, a także zbawiennie działa na układ krążenia, a więc przeciwdziała miażdżycy. Warto wiedzieć także, że są one polecane w dietach odchudzających ze względu na niską kaloryczność. Do tego ich zaletą jest to, że pozostawiają uczucie sytości na bardzo długo, eliminując tym samym podjadanie między posiłkami. Nie dziwi więc fakt, że po zjedzeniu kilku porcji sushi apetyt na inne przegryzki maleje, a chęć na słodkości niemal całkowicie znika!
Bardzo ważnym składnikiem wodorostów jest też kwas alginowy, który przyczynia się do usuwania z organizmu szkodliwych toksyn. Nie bez znaczenia jest także zawartość kwasów omega-3, które słyną ze swojego działania na dobrą kondycję skóry, spowalniają procesy starzenia się oraz zapobiegają rozwojowi nowotworów. Wodorosty są również cenionym składnikiem pokarmowym dzięki zawartości jodu oraz innych soli mineralnych.
Rodzaje wodorostów
Obfituje w nie japońska kuchnia. Jakie są najpopularniejsze wodorosty?
Wakame – ma najwyższą zawartość wapnia, dlatego jest zalecany przy osteoporozie. Do tego działa moczopędnie, więc pozwala szybciej usuwać z organizmu szkodliwe toksyny.
Nori – obniża poziom złego cholesterolu, a także działa dobroczynnie na stan włosów, skóry i paznokci. Zaletą tego rodzaju wodorostu jest także to, że jest on niezwykle lekkostrawny.
Kombo — korzystnie wpływa na pracę nerek, pomaga w odchudzaniu, reguluje gospodarkę hormonalną i zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz działa przeciwzakrzepowo. Jest także środkiem pomocnym przy uporczywym kaszlu, kojąc gardło.
Do jakich specjałów kulinarnych warto jej dodawać?
Bardzo często wykorzystywanym wodorostem w kuchni japońskiej jest nori, czyli szkarłatnica, która używa się m.in. do sushi. Te suszone algi z w powodzeniem można zakupić w supermarketach. Zwykle występują one pod postacią sprasowanych płatków, które przydają się do zawijania przekąsek ryżowych. Inną odmianą chętnie wykorzystywaną w kuchni azjatyckiej jest także wakame, które smakiem przypominają zielone warzywa. Liście kombu natomiast idealnie sprawdzają się do sosów czy zup. Nie warto jednak przesadzać z ich ilością, bo cechują się bardzo aromatycznym smakiem. Mają więc pełnić rolę jedynie wyrazistego dodatku.
Co ciekawe, słynne wasabi, czyli ognisty sos wykorzystywany często do drinków „krwawa mary” czy sushi także jest wytwarzany z alg.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze