Kaczka z żurawiną
KAROLINA • dawno temuLubisz ciekawe zestawienia i nie raz marzyłaś o tym, żeby przyrządzić coś naprawdę wykwintnego? Nie musisz zagłębiać się w tajniki kuchni włoskiej albo szukać inspiracji w tradycji kulinarnej Azji, by znaleźć pomysł na smaczny obiad. Czasami warto jest sięgnąć do trochę zapomnianych przepisów, by odświeżyć naszą znajomość takich produktów jak kiełbasa z dziczyzny, ozorki w sosie chrzanowym albo wyśmienite mięso z kaczki. To właśnie kaczka została prawie zupełnie wyparta przez wszechobecne mięso z kurczaka, rzadziej indyka. Już niemalże każdą potrawę przygotowywaną z jej użyciem zaadaptowaliśmy do własnych upodobań. Dziś już nikogo nie dziwi, że można przygotować pieczonego kurczaka z jabłkami albo pomarańczami, choć dania te tradycyjnie przyrządzane są właśnie na bazie kaczki. Jeżeli masz dość jedzenia kurczaka, choćby był przyrządzany w nawet najbardziej udziwniony sposób, poznaj przepis na kaczkę z żurawiną. To niesamowite zestawienie soczystego mięsa z kwaskowatym sosem na pewno przypadnie ci do gustu.
Sos żurawinowy
Zanim dowiemy się, jak zrobić kaczkę pieczoną z żurawiną,warto jest poznać tajemnicesosu żurawinowego, z którym przygotowane danie będziemy serwować. Otóż sos ten świetnie sprawdza się w zestawieniu z różnego rodzaju mięsami zarówno w wydaniu na ciepło, jak i zimno. Co więcej, zwykło się serwować go także jako dodatek do serów, a nawet smażonych ryb. Trzeba zaznaczyć, że niektórzy używają go też do smarowania chleba na śniadanie albo stosują jako dodatek do płatków. Wszystko to jest możliwe dzięki kwasowo-słodkawemu smakowi tego wykwintnego sosu. Co więcej, jego przygotowanie nie jest wcale trudne. Wystarczy bowiem, że połączymy 3 szklanki świeżych albo mrożonych żurawin z 1 startym jabłkiem, 2 łyżkami octu jabłkowego i 2 łyżkami octu winnego. Zanim jednak wymieszasz żurawinę, powinnaś ją zagotować w około 100 ml soku pomarańczowego i 100 ml wody. Do smaku możesz także dodać cukier i szczyptę soli. Jeżeli posiadasz świeżą żurawinę, możesz również skorzystać z łatwiejszego przepisu, łącząc ją z wodą, cukrem i przez chwilę gotując. Znając już przepis na sos, dobrze jest dowiedzieć się, jak upiec kaczkę z jabłkami i żurawiną. Wszystkie wskazówki znajdziesz w poniższym przepisie na kaczkę z żurawiną.
Przepis na kaczkę z żurawiną
Do przygotowania kaczki pieczonej z nadzieniemżurawinowo-jabłkowym będziesz potrzebowała:
- 1 kaczki średniej wielkości,
- 3 łyżek musu jabłkowego,
- 20 dag suszonej żurawiny,
- 1 ząbka czosnku,
- soli,
- świeżo zmielonego pieprzu,
- majeranku,
- 1 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Kaczkę należy umyć i oczyścić. Następnie rozcinamy ją, by włożyć do środka farsz składający się z musu jabłkowego i żurawin. Kolejnym krokiem jest jej zaszycie i natarcie z zewnątrz przyprawami oraz ząbkiem rozgniecionego czosnku. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną tłuszczu i pieczemy przez około 90–110 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso podajemy razem z dodatkiem sosu żurawinowego.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze